Een eerste Turkse Lira-bankbiljet van 1.000 dat in 1927 in het Verenigd Koninkrijk werd gedrukt, is te koop aangeboden op een onlineveiling met een openingsprijs van 800.000 Turkse Lira (52.000 Euro).

Op de voorzijde van het biljet staat een portret van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, en op de andere zijde een afbeelding van het baanvak Geyve van de spoorlijn naar Sakarya.

De uitdrukking “Republiek Turkije” werd in het Ottomaans Turks en Frans geschreven op het bankbiljet, dat werd ondertekend door Mustafa Abdülhalik Renda, de pas opgerichte minister van Financiën van de republiek.

Aangezien het vóór de hervorming van het alfabet werd gedrukt en in 1939 uit omloop werd genomen, zijn er van de historische bankbiljetten, die in 1927 het equivalent van 1.000 gouden munten waren, naar schatting nog maar zeven bewaard gebleven.

Het bankbiljet, dat als zeer zeldzaam wordt omschreven, zal naar verwachting kopers vinden op het eerste uur van de veiling die wordt georganiseerd door de in Istanbul gevestigde onderzoeksjournalist Necati Doğan.

Openingsbod

Het historische bankbiljet, dat in 1927 het equivalent was van 1.000 gouden munten, zoekt zijn nieuwe eigenaar met een openingsbod van TL 800.000.

Onderzoeksschrijver Necati Doğan, die de veiling organiseerde, vertelde Anadolu Agency (AA) dat de eerste emissie bankbiljetten met de waarden 1, 5, 10, 50, 100, 500 en 1.000 in de eerste jaren van de republiek werden gedrukt in de drukkerij Thomas de la Rue in Engeland.

Necati Doğan houdt het eerste TL 1.000-bankbiljet in zijn hand, Ankara, Turkije, 10 februari 2022. (AA)

Doğan benadrukte dat het TL 1.000 bankbiljet een belangrijke plaats innam onder de gedrukte biljetten, zowel omwille van zijn economische waarde in die tijd als omwille van zijn oplage:

Doğan herinnerde eraan dat het historische bankbiljet in 1927, toen het in omloop werd gebracht, het equivalent was van 1.000 volle munten:

“De eerste emissie TL 1.000 had een grote economische waarde gedurende de tijd dat het in omloop was. In dit opzicht was het meestal in handen van banken en kooplieden. Zowel de financiële omvang in de tijd dat het in omloop was als het kleine aantal drukken dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven, maken dit geld het meest waardevolle bankbiljet van Turkije.”

Doğan verklaarde dat het bankbiljet aan de voorzijde is voorzien van een portret van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, en aan de achterzijde van een afbeelding van het Geyve-straattraject van de Sakarya-spoorlijn.

“Het bankbiljet, ondertekend door Mustafa Abdulhalik Renda, destijds minister van Financiën, is gedrukt vóór de hervorming van het alfabet. Daarom was de uitdrukking ‘Republiek Turkije’ in het Ottomaans Turks erop geschreven.

Aangezien Frans in die tijd de diplomatieke taal was, werden er ook Franse woorden op het geld gezet”, voegde hij eraan toe.

Het eerste TL 1.000-biljet in omloop, Ankara, Turkije, 10 februari 2022. (AA)

Bron: Hürriyet