Osman Calli, de Turkse Gentenaar die in 2008 veroordeeld werd tot levenslange opsluiting voor viervoudige moord, dubbele moordpoging, opzettelijke brandstichting, carjacking en gijzeling, is sinds 2020 een vrij man nadat hij in 2013 overgebracht werd naar Turkije. 

De viervoudige moordenaar Osman Calli – in 2008 in Gent veroordeeld tot levenslange opsluiting – is al twee jaar op vrije voeten.

Zonder dat zijn slachtoffers formeel werden ingelicht, werd hij uitgeleverd naar Turkije en daar kwam hij na vijftien jaar vrij.

Ook justitie in België viel maandag compleet uit de lucht. Zeker toen Osman Calli op VTM Nieuws een interview gaf waarin hij zei dat hij “een nieuw leven was begonnen”. Bekijk hier de beelden.

Osman Calli schoot in november 2004 in zijn woning in Sint-Amandsberg zijn vrouw Teslime en zijn zus Hacer dood. Na de moorden stak hij het huis in brand en ging hij naar Nieuwerkerken bij Aalst.

Calli drong er binnen in het huis van Wendy Blendeman, zijn ex en moeder van zijn 8-jarige zoon, die er woonde met haar vriend Henri De Cooman en zijn moeder Marie-Louise De Rop.

Osman Calli schoot eerst beneden De Rop dood. In de kamer van zijn zoon schoot hij Blendeman en De Cooman neer. Wendy Blendeman werd in het hoofd geraakt en overleed ter plaatse. De Cooman kreeg een kogel in de borstkas maar overleefde de aanslag.

Calli pleegde daarna in Kerksken een carjacking, waarbij hij de bestuurster dwong om hem terug naar Gent te brengen. Hij drong er de woning binnen van een man die hij onterecht verdacht van overspel met zijn vrouw. Het laatste slachtoffer, Erbey Biçer, werd eveneens neergeschoten en is sindsdien verlamd.

Erbey Biçer

Calli kreeg in 2008 levenslang van het Gentse hof van assisen maar de door het openbaar ministerie gevraagde tien jaar terbeschikkingstelling van de regering werd niet opgelegd.

In 2010 vroeg Calli de overlevering aan Turkije uit en in 2013 werd die ook goedgekeurd en uitgevoerd.

“Drie jaar lang, tot in 2016, heeft mijn cliënt zijn straf voltijds uitgezeten in de Turkse gevangenis”, zegt zijn advocaat Ergün.

“Daarna startte de procedure halve vrijheid, die heeft ook drie jaar geduurd. In 2019 is hij voorwaardelijk vrijgekomen en sinds 2020 is hij volledig vrij.”

Uit respect voor de privacy van zijn cliënt kan Top niet veel meegeven over Calli’s privéleven, “maar ik kan u vertellen dat hij een job met een bescheiden inkomen heeft. Dat was ook een voorwaarde in het kader van zijn reclassering. Hij heeft ook een gezin en is eigenlijk een tweede leven gestart in Turkije”.

Na de overbrenging heeft België geen invloed meer op de strafuitvoeringsprocedure in Turkije, maar België kan als veroordelende staat wel steeds navraag doen naar hoe de strafuitvoering in Turkije verder verloopt.

De FOD Justitie heeft nu de Turkse ambassade om een stand van zaken in het dossier gevraagd.

Ergün Top, de advocaat van Osman Calli, vindt het vreemd dat de Belgische overheid beweert dat ze niet op de hoogte is dat zijn cliënt in 2020 al is vrijgekomen.

“Bij de uitlevering is België akkoord gegaan dat de Turkse strafwet zou toegepast worden, dus indien de minister van Justitie die had opgezocht, had hij het kunnen weten.”

“Mijn cliënt wist van niets”, zegt Kjell Verleysen, de advocaat van Henri De Cooman, die een moordpoging van Calli overleefde.

Bron: Belgische media