De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft op 10 dec. gezegd dat hij zich voor de laatste keer kandidaat zal stellen voor het presidentschap bij de verkiezingen van juni 2023.

“In 2023 zullen we beginnen met de opbouw van de Eeuw van Turkije en de weg vrijmaken voor de jeugd met de kracht die we zullen krijgen van de steun die we de laatste keer namens ons van de natie hebben gevraagd,” zei Erdoğan tijdens een openingsceremonie in de Zwarte Zee-provincie Samsun.

Hiermee impliceerde hij dat dit de laatste keer is dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap.

“Iedereen kan het grote verschil zien tussen Turkije, dat wij van onze ouderen hebben geërfd, en Turkije, dat wij aan de jeugd zullen overdragen,” zei Erdoğan verder.

“Iemand die het land al zoveel jaar regeert, kan natuurlijk tekortkomingen en fouten hebben. Het grootste probleem van het oude Turkije was dat degenen, die de natie gezag gaven, geen verantwoording aflegden. Wij doen deze verantwoording zelf, zonder het aan iemand anders over te laten,” voegde hij eraan toe.

Adviseurs 

Met kritiek op de benoeming van de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin als leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, zei Erdoğan: “Wij hebben niet geregeerd met zulke geïmporteerde adviseurs, jullie (het volk) zijn genoeg.”

“Deze broer van u zit al 50 jaar samen met u in de politiek. We hebben altijd gesproken in de taal van onze natie. We verheugden ons in de vreugde van onze natie. We waren woedend op de woede van onze natie,” voegde hij eraan toe.

Kan Erdoğan zich kandidaat stellen voor nog een termijn?

Erdoğan werd voor het eerst president bij de presidentsverkiezingen van 2014.

Later werd hij bij de verkiezingen van juni 2018 de eerste president van het nieuwe uitvoerende presidentiële systeem. In het nieuwe systeem kan iemand maximaal twee keer tot president worden gekozen.

De vijfjarige ambtstermijn van Erdoğan loopt in juni 2023 af, en het debat is gaande of hij zich opnieuw kandidaat zou kunnen stellen.

Volgens regeringsgezinde kringen is er geen juridische belemmering voor Erdoğan om zich in het nieuwe systeem opnieuw kandidaat te stellen, omdat het presidentschap met de grondwetswijziging van 2017 een andere rol heeft gekregen.

Critici wijzen er echter op dat artikel 101 van de Turkse grondwet een limiet van twee termijnen stelt aan het presidentschap.

Voor een grondwetswijziging op dit punt zijn de stemmen van een tweederde meerderheid in het parlement (400 wetgevers) nodig, wat de regeringsalliantie niet haalt.

Devlet Bahçeli, de leider van de MHP van de regerende alliantie, zei dat er geen belemmering is voor Erdoğan om zich opnieuw kandidaat te stellen.

Eerder had CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu gezegd dat zijn partij geen bezwaar zal maken tegen de kandidatuur van Erdoğan.

Sommige deskundigen zeggen dat de burgemeester van Istanbul Ekrem İmamoğlu van de CHP zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap omdat Kılıçdaroğlu misschien niet genoeg conservatieve kiezers van de regerende alliantie zal aantrekken.

Er zijn ook enkele peilingen die suggereren dat İmamoğlu en CHP burgemeester Mansur Yavaş van Ankara vóór Kılıçdaroğlu staan tegenover Erdoğan in een mogelijke verkiezingsstrijd.

Bron: Turkse media