Ece Sarıgül

Een hele gemeenschap is in shock na de moord op de 14-jarige Ece Sarıgül.

De dag erna rollen de tranen over de gezichten van de mensen in deze kleine zijstraat in de gemeente Illerkirchberg, gelegen in het zuiden van Duitsland.

Ze snikken, treuren, houden elkaar in de armen – en kunnen nog steeds niet geloven welke misdaad hier aan het begin van de week heeft plaatsgevonden.

Een zee van rode kaarsen schijnt voor hen, bloemen en groeten staan ook op het lage muurtje. Een kleine teddybeer zit tussen de kaarsen, iets verder naar links staat een figuur van een engel.

“Hopelijk krijgt de moordenaar zijn gerechte straf,” staat er op een handgeschreven briefje. Op een bord staat de vraag: “Wanneer komt er eindelijk een antwoord?”

Een zee van kaarsen en medeleven

Recht tegenover ligt het vervallen vluchtelingenhuis waar de vermoedelijke dader onmiddellijk na de brute mesaanval op twee meisjes naartoe vluchtte. Een 14-jarig meisje overleed in het ziekenhuis, haar 13-jarige vriendin raakte ernstig gewond.

De pijn in de gemeenschap met haar 5000 inwoners ten zuiden van Ulm is even vers als de misdaad.

“Je kunt niet beschrijven wat hier is gebeurd,” zegt een vrouw die ook altijd met haar kleindochter over dit schoolpad loopt.

“We willen dat onze kinderen en kleinkinderen hier vreedzaam kunnen leven.”

De autoriteiten hadden iets kunnen doen, de problemen rond het vluchtelingenhuis waren bekend in het dorp, zegt de 59-jarige, die Turkse roots heeft.

“We zijn overstuur en verdrietig.” Duitsland laat vluchtelingen hier alleen, zonder werk, zonder toekomst, is de mening hier. Daarom heeft ze ook medelijden met de dader, zegt ze.

De misdaad in Illerkirchberg is niet alleen een verschrikkelijk geweldsmisdrijf, maar heeft ook een politieke dimensie. De vermeende dader, een 27-jarige man, is een asielzoeker uit Eritrea.

Inmiddels is er een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd wegens moord en poging tot moord. Het slachtoffer had op zijn beurt de Duitse nationaliteit, maar ook een Turkse migratieachtergrond.

Beschuldigingen

De achtergrond van het misdrijf is nog volledig onduidelijk. De verdachte heeft tot nu toe gezwegen over de beschuldigingen en zich beroepen op zijn recht om te weigeren te getuigen. De twee mannen die naast hem in het vluchtelingencentrum werden gearresteerd, zijn inmiddels vrijgelaten omdat ze niet langer verdacht zijn.

Dinsdag vloog de Turkse ambassadeur spontaan van Berlijn naar de provincie om met de familie van het meisje te praten en zijn medeleven te betuigen.

Ahmet Basar Sen eist een volledig onderzoek van de aanval door de Duitse autoriteiten. De Turkse gemeenschap is erg onrustig, zegt hij tijdens het bezoek. Strobl belooft een volledig onderzoek.

Zowel de ambassadeur als de minister van Binnenlandse Zaken houden een minuut stilte.

Twee kinderen met kleurige schooltassen banen zich een weg door de wachtende menigte, ze moeten hier langs om bij de bus te komen – net als de twee meisjes de dag ervoor.

“De ouders zijn bang, de grootouders, de broers en zussen – iedereen is bang,” zegt een buurtbewoner.

Bron: Duitse media