Foto: Mansur Yavaş

Erdoğan Toprak, adviseur van Turkije’s belangrijkste oppositieleider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, trok het belang in twijfel van opiniepeilingen waaruit blijkt dat Kılıçdaroğlu minder kans heeft om president Recep Tayyip Erdoğan te verslaan bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar dan twee populaire CHP-burgemeesters.

“De kapitein van het schip kan niet worden bepaald door enquêtes, maar op basis van verdienste”, zei Toprak woensdag in een interview met de nieuwswebsite Diken.

“Verdienste is een belangrijke must om het schip in stormachtig weer succesvol naar de haven te brengen en wij als zijn collega’s, als parlementsleden en partijfunctionarissen die met hem samenwerken, geloven dat Kılıçdaroğlu heel goed zal slagen in deze functie,” zei hij.

“We hebben iemand nodig die al is uitgeprobeerd en getest. Er moeten geen nieuwe risico’s worden genomen.”

Mansur Yavaş, burgemeester van de hoofdstad Ankara, en Ekrem İmamoğlu, die Istanboel leidt, zijn beide meer favoriet als politieke leiders dan Kılıçdaroğlu, en zouden Erdoğan waarschijnlijk verslaan in een verkiezing, volgens enquêtes onder Turkse kiezers door bedrijven waaronder Metropoll.

Zes politieke partijen, waaronder de CHP, hebben een alliantie gevormd die gericht is op het afschaffen van een presidentieel regeringssysteem dat in 2018 is ingevoerd en het naar voren schuiven van een gezamenlijke kandidaat om het tegen Erdoğan op te nemen bij de verkiezingen, die in juni volgend jaar moeten plaatsvinden.

“In deze moeilijke tijden hebben we iemand nodig die vrij is van zijn ego, die “wij” zegt in plaats van “ik”, en Kılıçdaroğlu heeft zo’n acceptatie in de samenleving,” zei Toprak. Kılıçdaroğlu geeft prioriteit aan de samenleving en niet aan zichzelf, zei Toprak.

Toprak zei dat de leiders van de zes oppositiepartijen onder gelijke voorwaarden een gezamenlijke kandidaat zullen kiezen. “We zullen hun beslissing respecteren,” zei hij.

Yavaş en İmamoğlu wonnen hun ambt in 2019 en maakten daarmee een einde aan twee decennia van bestuur van de steden door Erdoğan’s regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en haar islamistische voorgangers.

Bron: Turkse media