President Recep Tayyip Erdoğan heeft vrijdag zijn Pesach-groeten overgebracht aan de Joodse gemeenschap van Turkije.

“Ik feliciteer onze Joodse burgers ter gelegenheid van Pesach. Ons land, dat al eeuwenlang een van de mooiste voorbeelden is van de vreedzame co-existentie van verschillende religies en culturen, blijft het land van vrede en veiligheid,” zei Erdoğan in een schriftelijke verklaring.

De president verklaarde dat eenheid en solidariteit in de samenleving met al haar rijkdom altijd de grootste kracht van Turkije zal zijn.

“Ik deel de vreugde van onze Joodse burgers ter gelegenheid van Pesach en wens hen en alle Joodse mensen het beste toe”, voegde hij eraan toe.

Het Pascha, of Pesach, de feestdag herdenkt de uittocht van de Israëli’s uit Egypte onder Mozes en wordt beschouwd als een van de heiligste tijden op de Joodse kalender. Dit jaar is Pesach van vrijdag tot 23 april.

President Erdoğan stuurt Pesachwensen naar Joodse gemeenschap

Turkije herbergt een kleine Joodse gemeenschap, voornamelijk geconcentreerd in Istanboel en grotendeels afstammend van Sefardische Joden die onderdak zochten in het Ottomaanse Rijk nadat ze eeuwen geleden Spanje ontvluchtten.

Hun aantal slonk als gevolg van een pogrom tientallen jaren geleden en migratie naar Israël in de loop der decennia.

Dit jaar vielen feestdagen en heilige maanden van drie grote religies samen. De moslimwereld nam de vastenmaand Ramadan in acht, die in april begon, terwijl de christelijke gelovigen dit weekend Paaszondag vieren.

Bron: Sabah