De Turkse minister van Cultuur en Toerisme, Numan Kurtulmus, ontving donderdag de Palestijn met het Syndroom van Down die tijdens protesten in de Westelijke Jordaanoever hardhandig werd aangehouden door Israëlische veiligheidstroepen. Ook zijn familie werd verwelkomd door de minister.

De 29-jarige Mohamed al-Tawil werd op 10 december voor een uur aangehouden door Israëlische militairen tijdens protesten tegen de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de nieuwe hoofdstad van Israël.

Naar Turkije

De minister ontving de jongeheer en zijn familie op zijn kantoor in de hoofdstad Ankara. Tawil werd vorige zondag op initiatief van de UDF (Internationale Federatie voor het Downsyndroom) samen met zijn familie overgebracht naar Turkije.

Ook Mohammad Abdullah Tuncay, hoofd van de federatie, en Aydan Gomugen, de secretaris-generaal, woonden de bijeenkomst bij.

Symbolische helden

“Onze broeder Mohamed al-Tawil is een van de symbolische helden van de Palestijnse strijd. Als teken van onze steun hebben wij hen in Turkije ontvangen,” zei Kurtulmus.

Tawil bedankte Turkije voor de steun en zei dat hij blij was om in Turkije zijn. Hij liet weten dat hij er graag zou blijven en een Turkse burger zou willen worden.

Ook hoopt hij dat Turkije op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een meerderheid van de stemmen behaalt en Trump’s beslissing aanvecht.

Beweringen

Kurtulmus verwierp ook de beweringen van Abdullah bin Zayed al-Nahyan, minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten. Nahyan retweette zaterdag een foto die suggereerde dat Fahreddin Pasha, Ottomaanse gouverneur van Medina tussen 1916 en 1919, de lokale bevolking misbruikte en hun bezitting afnam.

De Turkse minister van Volksgezondheid, Ahmet Demircan, ontving Tawil en zijn familie ook en zei dat Turkije het nodige zal doen om Mohamed beter te doen voelen na zijn traumatische ervaring.

Anadolu