De Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRD) zei dat ze een lening geven van 40 miljoen euro voor de constructie, ontwikkeling en operatie van 2 mijnen in het noordwesten van Turkije. Het gaat om de constructie van de Lapsekimijn in de provincie Çanakkale en de Irvindimijn in de provincie Balikesir.

Hoogste internationale standaarden

De twee mijnen worden gemaakt door Tümad, een dochtermaatschappij van het Turkse conglomeraat Nurol Holding. Het bedrijf is een van de eerste lokale private investeerders die een goudmijn start in Turkije. Dit zei de EBRD op 19 december in een persmededeling.

Grootste goudproducent

Turkije is de grootste goudproducent in Europa en het Middellandse Zeegebied en een van de vijf grootste goudimporteurs ter wereld.

“De investering van de EBRD promoot de hoogste internationale standaarden in het mijnen. Daarnaast zorgt het ook voor de beste praktijken inzake zowel gezondheid en veiligheid als in milieu- en sociaal management. De ontwikkelaar is toegewijd aan het verkrijgen van internationale certificaten op vlak van arbeidsveiligheid, chemisch management, sociale verantwoordelijkheid en bedrijfspraktijken,” aldus de persmededeling van de EBRD.

Werkgelegenheid en trainingsopportuniteiten

De investering zal ook nieuwe jobs creëren voor de lokale bevolking, zeker voor jonge mensen. Tümad wil de mensen ook trainen en werkgelegenheid aanbieden.

Het bedrijf zal de eerste secundaire beroepsschool van Turkije oprichten in Balikesir. Er zal onderwijs gegeven worden over mijntechnologieën. Er wordt tevens een trainingsprogramma voorzien voor tijdens de job in samenwerking met de Departementen van Mijningenieurswetenschappen en Geologie van de Çanakkale 18 Mart Universiteit en de Universiteit van Balikesir. Dit wordt vanaf 2018 een officieel onderdeel van het curriculum.

Daarbovenop zal Tümad een lid worden van een hooggeplaatste groep beleidsmakers en grote bedrijven die ondersteund worden door de EBRD. Deze groep wil de leeropportuniteiten op de werkvloer verbeteren, standaarden ontwikkelingen voor beroepsvaardigheden, het testen van kwalificaties doorheen heel Turkije uitbreiden en het begeleiden van jonge mensen bij hun carrière promoten.

Hurriyet