Numan Kurtulmuş, vicevoorzitter van de AKP, heeft het optreden van Osman Öcalan op de staatsomroep TRT verdedigd. Volgens Kurtulmuş beslist de omroep zelf over wie ze op hun schermen brengen. Osman Öcalan, de broer van terreurleider Abdullah Öcalan, was voor de verkiezingen van 23 juni op TRT verschenen om te praten over de nakende verkiezingen. Zijn verschijning op de staatsomroep had een negatief effect op de verkiezingen, aldus Kurtulmuş. Hij benadrukt wel dat de TRT zelf verantwoordelijk is voor wat ze uitzendt.

Osman Öcalan

Kurtulmuş antwoordde ook op de kritiek op het presidentieel systeem. “We gaan niet afstappen van het presidentieel systeem. Wie dat wil, mag dat via een grondwetswijziging in het parlement doen. Dat ze maar het nodige aantal stemmen halen dan.”

Over het vertrek van de voormalige minister Ali Babacan bij de AKP zei Kurtulmus dat ze zijn beslissing respecteren. “Wij wensen hem veel succes in de toekomst. De politiek is niet gemakkelijk en iets dat met persoonlijke rekeningen gevoerd moet worden. Het vraagt bepaalde kwaliteiten.”

Ali Babacan

Yenicag

T.A. ✅