Russisch president Vladimir Poetin zei op maandag dat in tegenstelling tot de Verenigde Staten, zijn land geen wapens levert aan de Volksbeschermingseenheden (YPG) in Syrië.

Sprekende tijdens het ‘Belt and Road Investment Forum’ in Bejing, zei Poetin dat Ankara – dat YPG als een zijvleugel van de terroristische organisatie PKK ziet – niet bezorgd moet zijn aangezien Rusland enkel relaties onderhoudt met YPG en op geen enkele manier steun of wapens levert aan de terreurgroepering.

In tegenstelling tot andere landen

“In tegenstelling tot andere landen kondigen wij geen wapenleveringen aan Koerdische formaties aan” zei hij, met betrekking tot de YPG. Turkije beschouwt de YPG als de Syrische zijvleugel van de PKK, een erkende terroristische organisatie in de V.S., Turkije en de EU.

V.S. levert zware wapens

Poetin vertelde dat hij de zaak besproken had met president Recep Tayyip Erdogan. Vorige week, kondigde de V.S. aan dat het de “Koerdische elementen” van de door de V.S. gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die voornamelijk gevormd worden door de met de PKK geassocieerde YPG, zal uitrusten. Dit zal gebeuren met mortiergranaten, hitte-geleide raketten, zware machinegeweren, automatische wapens, zware automatische wapens, gepantserde voertuigen en tanks.

Enige optie

De steun van de V.S. aan de SDF heeft altijd voor grote spanning gezorgd in de relaties tussen Washington en Ankara. De V.S. zegt dat de SDF steunen de enige optie is om de terroristische groepering Daesh uit te schakelen. Aan de andere kant zegt Turkije dat een alternatief gevormd moet worden door lokale Arabische stammen gesteund door landen in de regio in plaats van het steunen van de terroristische groepering YPG.

Sabah