Het ziet ernaar uit dat Berlijn zijn soldaten verplaatst naar een ander land, bijvoorbeeld Jordanië, als Ankara geen toestemming geeft aan leden van de Duitse parlementaire defensie commissie om hun eigen personeel te bezoeken. Het personeel werkt momenteel mee aan een NATO missie op een Turkse luchtmachtbasis, zei bondskanselier Angela Merkel.

Sprekende op een persconferentie op maandag, zei Merkel dat het essentieel was voor parlementsleden om de meer dan 250 soldaten te kunnen bezoeken die dienen aan de Incirlik luchtmachtbasis in Turkije. Ze zijn daar betrokken in een NATO missie met als doelwit de terreurgroep IS uit te schakelen.

Alternatieven zoeken

“We zullen gesprekken blijven voeren met Turkije, maar tegelijk zullen we andere wegen moeten verkennen om ons mandaat te vervullen”, zei Merkel. “Dat betekent zoeken naar alternatieven voor Incirlik, en één van de alternatieven is Jordanië”, zei ze.

Mogelijk nieuw dispuut

Eerder werd een groep Duitse parlementsleden geweigerd om troepen te bezoeken die gestationeerd waren op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik, zeiden ambtenaren op 15 mei, een zet die een nieuw dispuut tussen de NATO-bondgenoten over de toegang van Berlijn tot de basis kan veroorzaken.

De parlementsleden werden een bezoek aan de basis geweigerd omdat het niet gepast werd geacht op dit moment, zeiden bronnen binnen het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken aan Reuters, zonder hierover verder uit te weiden. Ongeveer 250 Duitse troepen zijn gestationeerd op Incirlik als onderdeel van de strijd tegen IS in Irak en de Levant (ISIL) in het naburige Syrië, volgens het Duitse leger.

Compleet onacceptabel

Een woordvoerder van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken zei dat het “compleet onacceptabel” was van Turkije om Duitse parlementsleden te weerhouden van hun eigen soldaten te bezoeken.

“Een bezoek door parlementsleden moet mogelijk gemaakt worden”, zei Martin Schaefer, eraan toevoegende dat minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, het probleem zou aankaarten met collega’s van andere NATO regeringen in Washington op 16 mei.

Hurriyet