De terreurorganisatie (FETÖ) trekt zich sinds de gefaalde poging tot staatsgreep in juli terug uit alle bedrijven en instellingen die zijn gevestigd over heel Europa. Dit werd vastgesteld door verschillende correspondenten die als reporter werken voor het Turkse staatsagentschap Anadolu Agency.

Ankara heeft verklaard dat FETÖ, geleid door Fethullah Gülen die zich momenteel in de V.S. bevindt, verantwoordelijk was voor de poging tot staatsgreep die leidde tot de dood van 249 mensen. Volgens Ankara zijn ze eveneens verantwoordelijk voor andere voorgaande pogingen om de regering omver te werpen door overheidsinstellingen te infiltreren.

Netwerk opgebouwd

Gedurende decennia, heeft de groepering een netwerk opgebouwd van scholen, hogere onderwijsinstellingen, kranten, commerciële ondernemingen en fondsen over de hele wereld. Ze hebben zich voornamelijk gefocust op gemeenschappen van Turkse migranten en moslims. Maar sinds de poging tot staatsgreep van vorig jaar, zijn verschillende vennootschappen gelinkt aan FETÖ gesloten.

Nederland

Afgelopen maart is de krant Zaman vandaag, die gevestigd is in Nederland, opgedoekt. De krant die nauwe banden heeft met de krant Zaman in Turkije en Gülen, werd in een nieuw jasje gestoken onder de naam ‘de Kanttekening’.

Eerste editie van ‘de Kanttekening’

Volgens een correspondent van Anadolu Agency, werd in de eerste editie een artikel gepubliceerd waarin Turks-Nederlandse parlementsleden Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk werden aangevallen (zie foto).

België

Printscreen: Het Belang van Limburg

In België zette de Vuslat Association zijn gebouw in Beringen te koop, volgens Het Belang van Limburg. De krant meldde dat de vereniging sloot nadat het slachtoffer was geworden van vandalen die de muren hadden beklad met anti-FETÖ slogans en de ramen herhaaldelijk hadden bekogeld met stenen.

Bosnië-Herzegovina

In Bosnië-Herzegovina, is een school gelegen in de hoofdstad Sarajevo, die banden had met FETÖ verkocht aan een Amerikaans bedrijf terwijl een andere school in de hoofdstad die banden had met FETÖ, is overgenomen door de Turkse overheidsinstelling.

Anadolu Agency