President Recep Tayyip Erdoğan spreekt op een evenement op het Democratie- en Vrijheidseiland van Istanboel (voorheen bekend als Yassıada) ter gelegenheid van de 62e verjaardag van de militaire machtsovername van 27 mei 1960, Turkije, 27 mei 2022

Turkije is een democratische rechtsstaat en zal dat blijven, zei president Recep Tayyip Erdoğan vrijdag toen hij de 62e verjaardag van de eerste militaire staatsgreep in de moderne geschiedenis van het land herdacht.

Erdoğan sprak op een evenement op het Eiland van de Democratie en de Vrijheid van Istanboel (vroeger bekend als Yassıada) ter gelegenheid van de 62e verjaardag van de militaire machtsovername van 27 mei 1960, en zei dat de zwarte smet op degenen die de voormalige premier Adnan Menderes en zijn vrienden naar de galg stuurden, nooit zal worden gezuiverd.

“Samen met u en onze natie hebben we elke poging tegen onze democratie één voor één verslagen,” zei Erdoğan, waarmee hij de strijd van de Turkse natie tegen de couppoging van 15 juli onderstreepte.

De Gülenistische terreurgroep (FETÖ) en zijn in de VS gevestigde leider, Fetullah Gülen, orkestreerden de neergeslagen staatsgreep van 15 juli 2016, waarbij 251 mensen werden gedood en 2.734 gewond raakten.

Yassıada, een van de Prinseneilanden gelegen in de Marmara Zee ten zuidoosten van Istanbul, wordt geassocieerd met een van de donkerste tijdperken in de geschiedenis van het land, aangezien het berucht is om de gevangenissen en rechtszaken uit de militaire staatsgreep van 1960.

Het eiland, waar de staatsgreep van 1960 zijn hoogtepunt beleefde, werd na een recente transformatie en de bouw van nieuwe faciliteiten omgedoopt tot het Eiland van de Democratie en de Vrijheid.

Menderes richtte in 1945 de Democratische Partij (DP) op, die brak met de Republikeinse Volkspartij (CHP) die het land sinds de stichting van de republiek in een eenpartijstelsel had bestuurd, en leidde het land bij de eerste meerpartijenverkiezingen in 1946.

Bij de verkiezingen van 1950 behaalde de DP een parlementaire meerderheid en bestuurde zij het land tot de militaire staatsgreep van 27 mei 1960. Menderes wordt beschouwd als de eerste democratisch verkozen premier van Turkije.

Tijdens zijn ambtstermijn werden belangrijke veranderingen doorgevoerd om het strenge secularistische beleid van de voorgaande CHP-periode, dat grote delen van de natie van zich vervreemdde, tegen te gaan, gekoppeld aan economische hervormingen en een belangrijke diplomatieke heroriëntering, waaronder het lidmaatschap van de NAVO.

De DP wordt door velen gezien als de voorloper van de liberaal-conservatieve politieke bewegingen van de Gerechtigheidspartij (AP) van de jaren 1960 en 1970, de Moederlandpartij (ANAP) van de jaren 1980 en de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK).

In 1990 verklaarde de Turkse regering de executie van Menderes te betreuren, en zijn graf in Istanbul werd omgevormd tot een mausoleum.

Als laatste Turkse politieke leider die na een militaire staatsgreep werd geëxecuteerd, zijn veel openbare gebouwen en ruimten naar Menderes genoemd als teken van respect.

De staatsgreep van 1960 maakte de weg vrij voor toekomstige staatsgrepen en pogingen tot staatsgreep toen het leger, dat zichzelf lange tijd beschouwde als de enige hoeder van de democratie, regeringen omverwierp die het niet bevielen.

Bron: Sabah