De voormalige Turkse vicepremier, Ali Babacan, heeft op 8 juli aangekondigd dat hij ontslag neemt uit de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

“De laatste jaren zijn er grote meningsverschillen ontstaan over de principes, waarden en meningen waarin ik geloof, en de uitvoering van de AKP op verschillende gebieden. De huidige situatie vereist een gloednieuwe visie op de toekomst in Turkije omdat we nieuwe, dynamische en veelbelovende generaties hebben die totaal andere eisen stellen,” aldus Babacan in een schriftelijke verklaring.

“Ik was 14 jaar lang lid van de centrale Besluit- en Bestuursraad bij de AKP, waarvan ik stichtend lid ben. Tijdens deze periode was ik vereerd om deel te mogen nemen aan de grote prestaties die ons land heeft geleverd,” zei hij verder.

Babacan zei dat Turkije behoefte heeft aan nauwkeurige analyses en nieuwe strategieën en plannen. Volgens hem is noodzakelijk en onvermijdelijk om nieuwe plannen te maken voor de toekomst van Turkije.

“Ik voel een grote en historische verantwoordelijkheid om zo’n idee in werking te laten treden. Ik geloof dat de oplossing van de problemen waarmee we te maken hebben alleen kan worden bereikt met een uitgebreid kader van autoriteiten,” klonk het verder.

Hij benadrukte dat het belangrijk is om deze werken op een onafhankelijke en vrije manier uit te voeren.

“Het is ons gezamenlijke doel om van Turkije een land met hoog aanzien te maken, de rijkdom en het geluk van ons volk te vergroten en Turkije de stralende toekomst te geven die het verdient. We moeten samenwerken en streven naar een gemeenschappelijke basis. In het licht hiervan lijkt het mij zeer onmogelijk om mijn taak als stichtend lid van de AKP voort te zetten,” concludeerde hij.

Babacan deelde ook mee dat hij op 8 juli zijn ontslagbrief heeft overhandigd in het hoofdkwartier van de AKP.

Hurriyet

O.A.