Een man in Turkije’s zuidoostelijke provincie Kahramanmaraş, ontdekte tijdens de bouw van zijn huis een oude Romeinse zuil, die hij sindsdien als koffietafel gebruikt.

De 74-jarige Mehmet Boz, woonachtig in de wijk Bağlarbaşı, die binnen de grenzen valt van de oude stad Germanicia, ontdekte de 1.500 jaar oude zuil in 1977 toen hij de fundering aan het graven was voor zijn huis. De onwetende man polijstte de bovenzijde van de zuil met betonmortel en begon deze te gebruiken als koffietafel.

Toen de oude stad in 2007 tijdens illegale opgravingen, werd ontdekt, begon Boz te denken dat zijn “koffietafel” misschien wel een oud artefact kon zijn. Twee jaar later kreeg hij de plaatselijke autoriteiten over die vloer die bevestigden dat het effectief om een 1.500 jaar oude Romeinse zuil ging die tot de laat-Romeinse tijd behoorde.

“Ik bouwde het huis in 1977. Toen we een kanaaltje openden om water aan te voeren, kwam deze zuil naar boven. Het had voor ons geen waarde. Mijn vrouw zei: ‘Laten we het bedekken met cement en het gebruiken als theetafel’. En dat is wat we deden,” zei Mehmet.

De autoriteiten constateerden dat het artefact niet op Mehmet’s naam was geregistreerd. “Ze hebben het voorwerp op mijn naam geregistreerd en zeiden dat ik het mocht houden. De zuil staat nu in een beschermde omgeving in mijn tuin. Wanneer ik het huis verlaat, zorg ik ervoor dat er niets mee gebeurt,” voegde hij toe.

De stad Germanicia uit het Romeinse tijdperk, werd bij toeval opgegraven tijdens een illegale opgraving in de kelder van een huis. Sindsdien zijn er stappen ondernomen om de oude stad en haar mozaïeken volledig bloot te leggen.

Hurriyet

O.A. ✅