De politie van de Noord-Turkse provincie Bolu heeft een hoeveelheid radioactief Californium ter waarde van $72 miljoen (64 miljoen euro) in beslag genomen. Dat hebben de autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Californium is een element dat gebruikt wordt om kernwapens en -reactoren te maken.

Een politie-eenheid gespecialiseerd in smokkel en georganiseerde misdaad heeft zo’n 18,1 gram (0,63 ons) Californium in beslag genomen in een auto, laat de gouverneur van Bolu weten in een persbericht. Er loopt een onderzoek tegen vijf verdachten.

De in beslag genomen substantie werd naar het Turks Agentschap voor Atoomenergie (TAEK) gestuurd.

Maar in maart 2018 werd in Ankara al eens een substantie ontdekt, waarvan gedacht werd dat het om 1,4 kilogram Californium ging. Maar het TAEK kwam er snel achter dat het een gewone organische substantie was, zonder nucleaire of radioactieve eigenschappen. De hoeveelheid die toen gevonden werd, was te groot voor zo’n schaars element als Califonium. Na onderzoek kon de TAEK het bericht dan ook snel weerleggen.

Californium is een radioactief chemisch element. Het werd voor het eerst gesynthetiseerd in het nationaal laboratorium Lawrence Berkeley aan de universiteit van Californië in 1950. Het is heel gevaarlijk. Het wordt gebruikt in kernreactoren, maar ook bij de ontginning van goud, zilver en olie, om ondergrondse water- en olielagen te lokaliseren. De VS en Rusland zijn de enigen die Californium produceren.

Omdat Turkije op het kruispunt van Europa, Azië en Afrika ligt, is het een belangrijk transitland voor handel, maar ook voor smokkel. De instabiliteit en het gebrek aan staatsmacht in sommige buurlanden maakt het land kwetsbaar voor smokkel van de meest verrassende dingen: van prachtige historische artefacten uit nationale musea tot materiaal dat enkel te vinden is op supergeheime militaire of industriële locaties.

Maar sommige voorwerpen die in beslag genomen worden, blijken achteraf vals of professionele replica’s te zijn. Of soms blijken hun eigenschappen, zoals ouderdom of authenticiteit, zwaar overdreven of verkeerd vastgesteld.

Bron: Sabah

S.V.R.