Na een reeks controversiële maatregelen om buitenlanders uit de stad Bolu, in het noordwesten van Turkije, te weren, heeft CHP-burgemeester Tanju Özcan nieuwe wetgeving goedgekeurd: Buitenlanders moeten voortaan voor het water dat ze gebruiken in dollar betalen, en niet meer in lira.

De burgemeester van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Tanju Özcan van Bolu, heeft een nieuwewet door de lokale regering geloodst om buitenlanders uit de noordwestelijke stad te weren.

Niet alleen moeten buitenlanders nu 100.000 Turkse lira betalen als zij in de stad willen trouwen, maar zij zullen ook hun waterrekening in lira moeten betalen.

Dit is de zoveelste in een reeks racistische voorstellen en maatregelen van burgemeester Özcan. Hij heeft openlijk gezegd dat Afghanen “honderd jaar achterlopen op Turkije”.

Eerder deze maand introduceerde hij het voorstel voor een huwelijksbijdrage om, naar eigen zeggen, immigranten ervan te weerhouden in zijn stad te trouwen en een gezin te stichten. De CHP heeft eerder gezegd dat Özcan’s opvattingen hemzelf aangaan.

Volgens de bepaling die op de tweede vergadering van de gemeenteraad van Bolu in november met meerderheid van stemmen werd aangenomen, betalen Turkse burgers die gebruik maken van mechanische watermeters voortaan 2,5 lira per kubieke meter water, terwijl buitenlanders met een verblijfsvergunning 2,5 dollar betalen. Voor digitale meters ligt het tarief hoger – Turken zullen 4,5 lira per kubieke meter betalen, en buitenlanders 4,5 dollar.

Als onderdeel van de aangenomen wetgeving zal ook Özcan’s huwelijksvoorstel in werking treden – het is nu officieel dat als een van de partijen in een paar een buitenlandse nationaliteit heeft, zij 100.000 lira aan leges moeten betalen om in Bolu te mogen trouwen.

Bron: Turkse media