President Recep Tayyip Erdoğan stuurt een videoboodschap tijdens de 89e Algemene Vergadering van Interpol, gehouden in Istanbul

Tijdens de historische waardedaling van de Turkse lira hebben de oppositiepartijen er opnieuw op gewezen dat de regerende AKP de economie niet langer kan beheren en haar beleid als “verraad” aan het land heeft bestempeld.

Terwijl de munt op 23 november haar op één na slechtste dag ooit beleefde, verzamelden de oppositiepartijen hun hoge ambtenaren en bespraken zij in versneld tempo de samenwerking tussen de partijen.

De Turkse oppositiepartijen hebben hun samenwerking verder versterkt tegen de achtergrond van de historische crash van de Turkse lira ten opzichte van de dollar.

De leider van de Toekomstpartij, Ahmet Davutoğlu, die ook de voormalige premier van president Recep Tayyip Erdoğan is, zei dat de manier waarop de regering met de economie omgaat niet louter “onwetendheid” is, maar in plaats daarvan “verraad” aan het land.

“Ik roep alle leiders van onze politieke partijen en waardevolle natie op om de echte economische onafhankelijkheidsoorlog te beginnen tegen dit verraad,” tweette Davutoğlu op 23 november.

Hij zei dat hij op 23 november om 17.00 uur een ontmoeting zou hebben met de leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, en dat hij op 24 november om 14.30 uur lokale tijd een ontmoeting zou hebben met de leider van de İYİ (Goede) Partij, Meral Akşener.

Voormalig minister van Economie Ali Babacan, die momenteel voorzitter is van de oppositiepartij Democratie en Vooruitgang (DEVA), stak Erdoğan eveneens een hart onder de riem en zei dat hij “niet weet wat hij doet”.

“U had eerder de dollarverwachting aangekondigd als 10,30 voor het jaar 2024; en in minder dan drie maanden, heeft de wisselkoers het niveau van 13 overschreden. U weet niet waar u mee bezig bent,” zei Babacan tijdens een openingsceremonie van een partijgebouw op 23 november.

Ondertussen kondigde de İYİ Partij aan dat Akşener een vergadering zou houden met de hoge ambtenaren van haar partij over de koers van de economie en later een persbijeenkomst zou houden op het hoofdkwartier van de partij.

Tijdens de vergadering van de parlementaire fractie van zijn partij op 23 november noemde Kılıçdaroğlu Erdoğan “het nationale veiligheidsprobleem” van Turkije, nadat deze laatste ondanks wijdverspreide kritiek de voortdurende omstreden renteverlagingen van de Centrale Bank verdedigde temidden van een stijgende inflatie met dubbele cijfers.

Kılıçdaroğlu noemde Erdoğans aanpak van de economie een “economische onafhankelijkheidsoorlog” en zei dat het Erdoğans regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) was die het land de afgelopen 20 jaar heeft geregeerd.

“Erdoğan zegt: ‘Wij zullen zegevieren in deze economische Onafhankelijkheidsoorlog’. Wat is er gebeurd dat jullie een Nationale Onafhankelijkheidsoorlog zijn gaan houden? Was het een ander die dit land regeerde? Waar was u de laatste 20 jaar?” vroeg Kılıçdaroğlu.

Erdoğan heeft druk uitgeoefend op de Centrale Bank om over te schakelen op een agressieve versoepelingscyclus die volgens hem tot doel heeft de export, de investeringen en de werkgelegenheid te stimuleren – zelfs nu de inflatie stijgt tot bijna 20% en de depreciatie van de munt versnelt, waardoor het inkomen van de Turken diep wordt aangetast.

Erdoğan bestempelde de stap als onderdeel van een “economische oorlog van onafhankelijkheid” en verwierp oproepen van investeerders en analisten om van koers te veranderen.

De İYİ partij zei dat het huidige systeem van het uitvoerend presidentschap het land naar een punt van faillissement heeft gebracht, en zei dat het ontbreken van een controlemechanisme de reden is van de verergerende economische crisis.

“Dit monsterlijke systeem, waarin één enkele persoon optreedt als de gouverneur van de Centrale Bank, minister van Economie, premier, president en de hoofden van vele andere posities, heeft ons land op de rand van faillissement gebracht,” zei İYİ Partij plaatsvervangend voorzitter Bahadır Erdem.

De lira heeft dit jaar wereldwijd verreweg het slechtst gepresteerd, vooral door wat sommige analisten een voorbarig economisch “experiment” hebben genoemd van de president die Turkije al bijna twee decennia bestuurt.

De AKP van Erdoğan daalt in de opiniepeilingen in de aanloop naar de verkiezingen die uiterlijk medio 2023 moeten plaatsvinden, als gevolg van de sterk gestegen kosten van levensonderhoud.

Bron: Turkse media