Foto: een burger uit Van kreeg een tekstbericht met als inhoud: “Welkom in onze familie, beste Muhteber Bora. Uw inschrijving werd succesvol afgerond.

In de zuidoostelijke provincie Van kreeg een aantal burgers een overheidsuitkering van 1.000 lira vanwege de coronacrisis. Om die uitkering te krijgen, moesten ze enkele persoonsgegevens opgeven.

Naast die uitkering kregen ze ook een tekstbericht waarin stond dat ze succesvol ingeschreven waren bij de regerende AKP. De AKP heeft dus de persoonsgegevens gebruikt om de aanvragers van die uitkering zonder hun toestemming lid van de partij te maken.

Dit zou ook al gebeurd zijn bij burgers die in het verleden financiële steun vroegen. Dat bewijzen verschillende officiële klachten die de voorbije jaren ingediend zijn.

Ökkeş Kava, co-voorzitter van de provinciale afdeling van de HDP in Van, zegt dat hij hierover al verschillende klachten ontvangen heeft. Zijn collega bij de CHP, Mehmet Kurukçu, is van plan om juridische stappen te ondernemen tegen deze ongewenste praktijken.

“Ik heb er nooit aan gedacht om lid te worden van de AKP. Daarom zal ik officieel klacht indienen”, zegt hij. Kava vindt dat het gedrag van de AKP aantoont dat de partij terrein aan het verliezen is.

Hij denkt dat de AKP deze publieke financiering probeert in te zetten om kiezers te winnen. “Zij kunnen deze publieke steun regelen, waarmee ze mensen hoop kunnen geven. Daarom proberen ze op deze manier mensen voor hun zaak te winnen.”

Kayhan Türkmenoğlu, voorzitter van de AKP-afdeling in Van, merkte op dat er tijdens de voorbije weken meer inschrijvingen vanuit de provincie kwamen dan tijdens de laatste 17 jaar.

K.L.

(Bron: Hurriyet)