De regeringsgezinde mediagroep Albayrak stelde in haar tijdschrift Gerçek Hayat dat ze een kalifaat wil installeren in Turkije.

Dat gebeurde in het nummer dat op 27 juli uitkwam. In dat nummer werd de beslissing om van de Hagia Sophia in Istanboel opnieuw een moskee te maken, toegejuicht.

“De Hagia Sophia en Turkije zijn eindelijk vrij”, aldus de kaft van het tijdschrift.

“Als het niet nu kan, wanneer dan wel? Als wij het niet doen, wie doet het dan? Kom samen voor het kalifaat.” Het nummer viel niet in goede aarde op sociale media.

Conservatieve Turken zijn blij dat de Hagia Sophia opnieuw een moskee is. Na het vrijdaggebed in de moskee, op 24 juli, marcheerde een groep islamisten door de straten van Istanboel. De deelnemers scandeerden “God is groot.”

Het tijdschrift is voor het grootste deel eigendom van Mustafa Albayrak, die ook CEO is van de regeringsgezinde krant Yeni Şafak.

De hoofdredacteur heet Kemal Özer. Het blad staat al langer bekend voor de islamistische standpunten die het verdedigt.

Ömer Çelik, woordvoerder van de regerende AKP, reageerde via Twitter. “De Turkse republiek is een democratische, seculiere en sociale rechtsstaat. Deze eigenschappen maken van de republiek ons gemeenschappelijk bezit”, tweette hij op 27 juli.

“Het is fout om polarisatie te creëren over ons politiek systeem. Onze republiek zal eeuwig blijven bestaan.”

K.L.

(Bron: Duvar English)