Foto: fietsers rijden op het nieuwe 25 kilometer lange fietspad in Hatay in Zuid-Turkije (27 juli 2020)

Eerder deze maand werd in Hatay een nieuw fietspad in gebruik genomen, langs de oostelijke Middellandse Zeekust. Het is één van de langste fietspaden in de regio, tussen Samandağ en Arsuz, twee districten in de zuidelijk gelegen provincie Hatay.

Het fietspad loopt ononderbroken langs een stuk straat van 25 kilometer lang. Het fietspad is belangrijk voor het toerisme, maar is ook handig voor de lokale bevolking. Dat zei Tolga Özçelik, een fietser, maandag in een interview met het persagentschap Ihlas (IHA).

Het enige minpuntje is dat sommige autobestuurders de waarschuwingstekens negeren en op het fietspad gaan rijden op bepaalde stukken, vindt hij.

Hanifi Tuygar, een andere fietser, noemt het fietspad “mooi,” omdat je langs één kant zicht hebt op het bos, en langs de andere kant over de zee uitkijkt.

De lokale media noemen het fietspad het langste in de wereld. Het kadert in de inspanningen van Turkije om een gezondere levensstijl te promoten en de uitstoot van motorvoertuigen terug te dringen. Daarom wordt het gebruik van de fiets gestimuleerd.

Tegen 2023 wil Turkije 4775 kilometer fietspad klaar hebben, als één van de doelstellingen voor het honderdjarig bestaan van de republiek.

 

Op dit moment heeft de regering aan de gemeentebesturen al een gedeelte van de subsidies uitbetaald voor de aanleg van 1150 kilometer fietspad. In 2018 werd een campagne gelanceerd voor meer fietspaden. Op dit moment ligt er al 114 kilometer fietspad in de steden Batman, Bitlis, Çanakkale, Istanbul, Konya, Kırşehir, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Ordu, Rize, Siirt, Trabzon, Tokat, Yozgat en Zonguldak.

De fietspaden worden geïntegreerd in EuroVelo, een Europees netwerk van 15 langeafstandsfietsroutes doorheen het continent.

Buiten de steden worden er ook fietspaden aangelegd in beschermde gebieden zoals nationale parken. Er staat bijvoorbeeld een fietsroute gepland tussen de steden Izmir in het westen en Antalya aan de Middellandse Zee. Deze route loopt door populaire toeristische trekpleisters en historische sites, van de oude stad Patara tot Datça en Bodrum in de provincie Muğla. Ook rondom het meer van Tuz in Centraal-Turkije komt een fietspad.

Volgens een nieuwe wet uit 2019 moeten er fietspaden en parkeerplaatsen opgenomen worden in de nieuwe plannen van ruimtelijke ordening.

Ook voor het massatransport worden meer en meer fietspaden gebruikt. Zo worden ze bijvoorbeeld aangelegd tussen woonwijken, sportcentra en drukke publieke plaatsen. Op plekken zonder mobiliteitsplannen, zoals rurale gebieden, worden eenvoudigere paden voorzien voor fietsers.

In de nieuwe regels wordt ook gesproken van “fietssnelwegen, bruggen en tunnels.” Voor een land waar fietsers vaak langs autosnelwegen moesten rijden bij gebrek aan fietspaden, en daarbij hun leven riskeerden, betekent dit een ware metamorfose.

Bron: Sabah

S.V.R.