Foto: https://www.ahaber.com.tr/dunya/2017/05/28/dunyaca-unlu-isimden-erdogana-hediye

Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump een economische oorlog voert tegen Turkije, heeft Marokko zijn steun aan Turkije uitgebreid en is het land een campagne gestart om “de Turkse lira te steunen en Amerikaanse producten te boycotten”.

Met de hashtag #SupportTheLira startte Marokko een campagne op sociale media. De boodschap was duidelijk: Schaf meer Turkse producten aan en reis meer naar het cultuurrijke land. “Boycot de VS. Boycot Amerikaanse producten. Het is een plicht om Turkije te steunen. Turkije is superieur aan iedereen,” schreef de Marokkaanse journalist Halid Abjeg in een bericht op Facebook.

Sancties in te stellen 

De relaties tussen de twee NAVO-bondgenoten bereikten een nooit gezien dieptepunt nadat Washington besloot om sancties in te stellen tegen de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en minister van Justitie Abdulhamit Gül. Ook verdubbelde de Amerikaanse president de importtarieven op Turks staal en aluminium. Dit allemaal uit protest tegen de opsluiting van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die in Turkije wordt beschuldigd van terrorisme.

Turkije reageerde met een verhoogde heffing op geïmporteerde Amerikaanse producten zoals tabak, elektronica en voertuigen.

‘Turkije is een voorbeeld voor staten die willen vechten tegen overheersing’

Onderzoeker Idris Bıvanu, die studies uitvoert over Turkije, verklaarde dat de campagne het politieke bewustzijn van het Marokkaanse volk weerspiegelt. “Turkije is een voorbeeld voor naties die zich willen ontdoen van overheersing en vrij willen zijn. De grenzeloze empathie voor Turkije in haar strijd tegen Amerikaanse dominantie toont dit duidelijk aan,” stelde hij.

Bıvanu voegde toe dat de wereldwijde steuncampagnes voor Turkije aantonen hoe de bevolking democratische en politieke keuzes wil maken.

‘Moslims die de Turkse economie steunen, willen vrij en waardig leven’

De Marokkaanse geestelijke Hammad el-Kabbac, plaatste een bericht op Facebook waarin hij alle Marokkanen en de hele Arabische wereld opriep om Turkije en de Turkse president te steunen.

Kabbac zei dat het mogelijk is om vrij te zijn van het imperialistische systeem door Turkije en Erdoğan te steunen, die opkomen voor de onderdrukten in onze wereld.

“Deze recente ontwikkelingen tonen aan dat nu het juiste moment is om een harde inspanning te leveren om een islamitische eenheid tot stand te brengen die zal bijdragen aan de terugkeer van de moslimwereld naar haar ooit trotse, zelfbepaalde en welvarende dagen,” concludeerde de Marokkaanse imam.

Yenisafak

A.O.