Minister van Buitenlandse Zaken Maas hekelt eenzijdige Amerikaanse sancties tegen Iran, stelt alternatief globaal betalingssysteem voor

Buitenlandminister Heiko Maas stelde woensdag voor om maatregelen te nemen tegen de dominante positie van de VS op de financiële markten. Het voorstel komt op een moment van groeiende onenigheid tussen Washington en Berlijn over het nucleair akkoord met Iran.

In een artikel in de krant Handelsblatt hekelde Maas de Amerikaanse president Donald Trump, omdat die eenzijdig sancties heeft uitgevaardigd tegen Iran, zonder zijn Europese bondgenoten om advies te vragen.

“Het is essentieel dat we de autonomie van Europa versterken door betalingskanalen te ontwikkelen buiten de VS om. We zouden een Europees Muntfonds moeten oprichten en een onafhankelijk SWIFT [betalings]systeem,” aldus Maas.

Maas riep ook de andere EU-landen op om de eenheid te behouden en een gemeenschappelijk beleid na te streven tegenover de VS, in tijden van aanhoudende onenigheid over sancties.

“In deze situatie is het van strategisch belang om aan Washington duidelijk te maken dat we willen samenwerken. Maar ook: ‘dat we niet kunnen toestaan dat je over lijken gaat, en bovendien ten koste van ons’. Daarom was het juist om Europese bedrijven wettelijk te beschermen tegen sancties,” besloot Maas.

Anadolu Agency

S.V.R.