De Amerikaanse troepen zullen in Irak blijven zolang het nodig is. De woordvoerder van de VS-geleide coalitie in Irak, Sean Ryan, bevestigde dit vorige zondag tijdens een persconferentie in Abu-Dhabi. 

“We hebben Daesh militair overwonnen maar we spannen ons nog steeds in voor stabiliteit in de regio. Dit is een van de redenen waarom we nog in Irak zullen blijven,” haalde hij aan. De Luitenant voegde toe dat er mettertijd troepen zouden kunnen worden weggehaald uit Irak, maar alleen als andere NAVO-partners meer inspanning leveren om het Iraakse leger op te leiden. Momenteel zijn er zo’n 5.200 Amerikaanse soldaten aanwezig in Irak.

De NAVO-ministers van Defensie stemden in februari in met een grote “train-and-advise”-missie nadat de VS het bondgenootschap hadden opgeroepen om het land te helpen stabiliseren. “We zouden ons in de toekomst kunnen terugtrekken uit Irak maar dit hangt af van de bijdrage die zal worden geleverd door de NAVO,” klonk het verder.

De Irakezen kondigden eind december vorig jaar officieel de IS-overwinning aan na een jarenlange strijd tegen de extremistische terreurgroepering.

De door de VS geleide coalitie werd in 2014 gevormd na een oproep van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama.

Sabah

O.A.