Kameroen is volledig gezuiverd van de Gülenistische terreurorganisatie FETO die verantwoordelijk was voor de couppoging van 2016. Dit waren de woorden van de Turkse gezant in het Afrikaans land.  

Volgens ambassadeur Murat Ulku doen leerlingen en leraren die eerder bij FETÖ-scholen waren aangesloten het beter nadat de scholen werden overgedragen aan de Turkse Maarif-stichting. Ulku zei in een gesprek met Anadolu Agency dat Kameroen aan de kant van Turkije staat in de strijd tegen de terreurbeweging. Hij voegde toe dat Turkije en Kameroen twee economische bondgenoten zijn.

Voordelige relatie met Kameroen

De ambassadeur benadrukte verder dat Turkije uit is op een respectvolle en voor beide partijen voordelige relatie met Kameroen. Hij benadrukte dat beide landen ernaar streven om hun handelsvolume van 140 miljoen euro te vergroten. Hij legde uit dat Turkije en Kameroen win-win relaties willen opbouwen op een groot aantal gebieden, zoals textiel, voedsel, landbouw, toerisme en infrastructuur.

“Kameroense autoriteiten en Turkse investeerders brengen kapitaal en technologie samen en werken samen aan de industrialisatie van Kameroen. Ons doel is om succesverhalen te creëren in dit land, ” klonk het. Turkse aannemers zijn in de grootste stad van Kameroen (Douala), druk bezig met de bouw van een stadion die een capaciteit heeft van 50.000 zitplaatsen.

Strijd tegen FETÖ

Tot voor de mislukte staatsgreep in Turkije, bezat FETÖ 6 scholen en 7 religieuze instellingen in Kameroen. “Wij danken God dat Kameroen werd gezuiverd van FETÖ-invloeden,” haalde Ulku aan.

Hij zei verder dat de regering en het volk van Kameroen solidair waren met Turkije: “Wij, als staat, kwamen te laat naar het land. De FETO-terroristen kwamen hier eerder, penetreerden het systeem en legden veel lokale banden. Hoe dan ook geloofden de mensen in ons.”

Alle FETÖ scholen in Kameroen werden overgedragen aan de Turkse Maarif-stichting. De stichting werkt aan een soepele overgang van studenten en docenten. Zij zullen een betere kwaliteit van onderwijs krijgen zei de ambassadeur.

FETÖ wordt ook buiten Turkije sterk vertegenwoordigd. Onder meer in particuliere onderwijsinstellingen die als inkomstenbron dienen voor de terroristische groepering.

Anadolu

O.A.