Erdogan en FETÖ-leider

Een Turkse rechtbank heeft de toegang geblokkeerd tot nieuwsberichten over een toespraak van de belangrijkste oppositieleider van de CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, over president Recep Tayyip Erdoğan.

Op 11 februari 2020 had Kılıçdaroğlu in het kader van een discussie over de politieke poot van het Gülen-netwerk gezegd dat het Erdoğan was die “de staat aan FETÖ had overhandigd”.

Een Turkse rechtbank heeft de toegang verboden tot online verslagen die door 20 nieuwsagentschappen zijn gepubliceerd omdat zij verslag hadden uitgebracht over een toespraak van de leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaorğlu.

De beslissing van de rechtbank kwam er op verzoek van president Recep Tayyip Erdoğan.

Tijdens de vergadering van de parlementaire fractie van zijn partij op 11 februari 2020 had Kılıçdaroğlu gezegd dat het Erdoğan was die “de staat had overhandigd aan FETÖ [Fethullahist Terrorist Organization]”, waarbij hij de afkorting van het Gülen-netwerk gebruikte.

Kılıçdaroğlu had gezegd dat de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) “geen strijd heeft geleverd tegen FETÖ”.

“Iedereen weet dat een echte strijd tegen FETÖ niet is gevoerd. Degenen met geld, connecties zijn buiten [de gevangenis]. Degenen met politieke connecties zijn niet geraakt,” had Kılıçdaroğlu gezegd in zijn opmerkingen die door 20 verschillende nieuwszenders werden gepubliceerd.

De advocaten van Erdoğan dienden op 2 december een verzoek in om deze nieuwsberichten te blokkeren, met het argument dat de “persoonlijke rechten” van de president waren geschonden. Op dezelfde dag werd de eis door de rechtbank ingewilligd.

Kılıçdaroğlu’s advocaat Celal Çelik kondigde aan dat zij een strafrechtelijke klacht zullen indienen tegen de rechter die deze beslissing heeft genomen wegens “misbruik” van zijn rechterlijke bevoegdheden.

“We zullen een strafklacht indienen tegen deze rechter die misbruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheid en bovendien heeft gehandeld met politieke motieven, en we zullen de zaak opvolgen”, schreef Çelik op Twitter.

De in de VS gevestigde islamitische geestelijke Fethullah Gülen was ooit een bondgenoot van Erdoğan en de AKP.

Het Gülen-netwerk runde scholen, banken en mediakanalen in Turkije tot de twee mannen in 2013 publiekelijk ruzie kregen.

Bron: Turkse meida