De voorzitter van de Orde van Advocaten van Ankara, Erinç Sağkan, is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Unie van Turkse Balies (TBB), na Metin Feyzioğlu te hebben verslagen.

Erinç Sağkan, voorzitter van de balie van Ankara, is zondag verkozen tot de stafhouder van de Turkse Orde van Advocaten.

Hij versloeg een regeringsgezind lid en beloofde de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de Turkse advocatuur te versterken.

Na herhaaldelijk uitstel en de aanneming van een controversiële wet op de balies, die vorig jaar voor een aantal advocaten aanleiding was om uit protest van Istanbul naar Ankara te marcheren, heeft de invloedrijke Unie van Turkse Balies (TBB) dit weekend verkiezingen gehouden en haar voorzitter van acht jaar, Metin Feyzioglu, afgezet.

In het laatste deel van zijn ambtstermijn kwam Feyzioglu, de ex-deken van de Turkse Orde van Advocaten, steeds meer onder vuur te liggen omdat hij de politieke agenda van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in Turkije leek te volgen.

Metin Feyzioğlu steunde met name een wetsvoorstel dat in juli 2020 werd aangenomen en dat de oprichting van meerdere balies in Turkse steden mogelijk maakte.

Volgens tegenstanders zou dit een verzwakking betekenen van een aantal van de weinige overgebleven instellingen die nog steeds kritisch staan tegenover het regeringsbeleid.

Het wetsvoorstel leidde tot grote verdeeldheid onder juristen en burgers.

Een van de belangrijkste critici was de toenmalige voorzitter van de balie van Ankara, Erinç Sağkan, die zondag de verkiezingen won om de TBB te leiden in een mogelijk cruciale stemming die naar verwachting de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de advocaten van het land zal versterken.

“Ik denk dat dit echt kracht zal geven aan de rechtsstaat in Turkije”, aldus Massimo Frigo, senior juridisch adviseur voor het Europa en Centraal Azië programma bij de Internationale Commissie van Juristen.

Door zijn verkiezing te framen als een stem voor verandering, aanvaardde Sagkan zondag het TBB-voorzitterschap, waarbij hij de trends van toenemende mensenrechtenschendingen in Turkije benadrukte, evenals het falen om uitspraken van het Constitutionele Hof, evenals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) uit te voeren.

“Het is niet langer alleen maar een TBB-verkiezing”, zei Sagkan.

“We zijn aan het einde gekomen van een visie die volgens ons niet genoeg inspanningen heeft geleverd om de rechtsstaat tot stand te brengen.”

Sagkan verzamelde de stemmen van 181 afgevaardigden, uit een totaal van 348, tijdens de 36e gewone algemene vergadering van de TBB, die op 4-5 december werd gehouden en meerdere malen was uitgesteld vanwege de coronavirus pandemie.

Zittend voorzitter Feyzioglu kreeg 156 stemmen.

Na de stemming feliciteerde Kemal Kılıçdaroğlu, voorzitter van de Republikeinse Volkspartij, het nieuwe hoofd van de TBB in een tweet met de woorden: “De dagen dat we samen de rechtsstaat zullen instellen en dat u uw plicht zonder druk in ons land zult vervullen, zijn nabij!

Sagkan’s verkiezingsoverwinning komt nadat het wetsvoorstel inzake meerdere balies werd goedgekeurd door een regerende AKP en nationalistische coalitiemeerderheid in het Turkse parlement.

De voorstanders van het wetsvoorstel voerden aan dat het een democratischer en pluralistischer systeem van balies in Turkije zou creëren, terwijl de tegenstanders de wet zagen als een manier om advocaten die kritiek hebben op het beleid of de juridische procedures van de staat het zwijgen op te leggen.

Voordat het wetsvoorstel werd aangenomen, ondertekenden 78 van de 80 Turkse balies een verklaring waarin zij zich tegen de wet uitspraken.

“Feyzioglu liet degenen die acht jaar geleden op hem stemden in de steek,” vertelde Kerem Altiparmak, lid van de Ankara Bar Association, aan Al-Monitor.

“Toen hij op de positie kwam, werd hij gezien als een oppositie tegen de regering, maar toen zag hij dat de politiek in Turkije aan het veranderen was, dus koos hij ervoor om bij [de Turkse president Recep Tayyip] Erdogan en zijn regering te staan.”

Bron: Turkse media