Sekteleider Fethullah Gülen en basketlegende legende LeBron James

Enes Kanter, een aanhanger van de Gülenistische terreurgroep (FETÖ), passeerde Los Angeles Lakers superster LeBron James zonder een woord te wisselen tijdens de warming-up op vrijdagavond.

Op een van de sneakers van Kanter stond James afgebeeld terwijl hij werd gekroond door de Chinese president Xi Jinping.

“Geld boven moraal voor de ‘King’,” schreef FETÖ-sympathisant Kanter donderdag op sociale media, samen met een reeks foto’s van zijn aangepaste sneakers ontworpen door de Chinese kunstenaar Badiucao.

“Triest en walgelijk hoe deze atleten doen alsof ze geven om sociale rechtvaardigheid. Ze doen echt ‘shut up and dribble’ als Big Boss [China] dat zegt. Heb je jezelf voorgelicht over de slavenarbeid die je schoenen heeft gemaakt of maakt dat geen deel uit van je onderzoek?”

Na het 130-108 verlies van vrijdag tegen de Celtics, zei James dat hij niet met Kanter had gesproken.

“Ik geef niet veel mensen mijn energie,” zei James, die zijn terugkeer maakte van een abdominale verrekking die hem de vorige acht wedstrijden kostte.

“Hij is zeker niet iemand aan wie ik mijn energie zou geven. Hij probeert mijn naam te gebruiken om een kans voor zichzelf te creëren. Ik zal daar zeker niet te veel commentaar op geven. Hij heeft altijd wel een woordje of twee in mijn richting te zeggen gehad, en als man, als je een probleem met iemand hebt, kom je echt naar hem toe. Hij had zijn kans vanavond. Ik zag hem in de gang, en hij liep zo langs me heen.”

Kanter’s sneakers zijn onderdeel van zijn seizoen lang pleidooi voor de mensenrechten in China. Hij heeft elke wedstrijd een ander paar gedragen ter ondersteuning van burgers uit Tibet, Hong Kong, Taiwan en Xinjiang die soevereiniteit zoeken over de Chinese overheersing.

Tegen de Washington Wizards op 27 oktober droeg Kanter Air Jordans met de zinnen “Hypocriet Nike”, “Gemaakt met slavenarbeid” en “Geen excuses meer.”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vastgesteld dat de Chinese regering sinds 2017 meer dan 1 miljoen Oeigoeren en andere minderheden in de Xinjiang Oeigoerse Autonome Regio (XUAR) heeft vastgehouden.

Het rapport van het departement uit 2020 over internationale godsdienstvrijheid schatte dat maar liefst “1,6 miljoen overgeplaatste arbeiders het risico liepen om te worden onderworpen aan dwangarbeid.”

In een tweet voor die wedstrijd riep FETÖ-aanhanger Kanter Nike-medeoprichter Phil Knight op, evenals Nike-endorsers James en Michael Jordan, om “deze arbeidskampen te bezoeken.”

James heeft een levenslang contract met Nike dat door zijn zakenpartner in 2016 op meer dan 1 miljard dollar werd geschat.

“We zijn bezorgd over berichten over dwangarbeid in, en verbonden met, de Xinjiang Uyghur Autonomous Region (XUAR),” zei Nike in een verklaring in maart.

Opofferen voor Gülen

In augustus 2016 tweette Kanter dat hij zijn moeder en vader zou opofferen voor sekteleider Gülen, wat tot controverse leidde onder zijn fans en de Turkse bevolking.

FETÖ putschisten, die Enes Kanter steunt en voorstaat, bombardeerden het Turkse parlement, doodden 251 onschuldige burgers en verwondden er meer dan 2.000 in een poging om de democratisch verkozen regering omver te werpen op 15 juli 2016.

FETÖ heeft een aanzienlijke aanwezigheid in het buitenland, met name in de VS, met inbegrip van particuliere en charterscholen die dienen als een inkomstenstroom voor de terreurgroep.

De VS is de thuisbasis van een grote gemeenschap van Gülenisten, onder wie groepsleider Gülen.

Gülen leeft sinds 1999 in zelfverkozen ballingschap op een afgezonderd terrein in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Turkije heeft zeven uitleveringsverzoeken voor Gülen naar Washington gestuurd, maar heeft weinig vooruitgang gezien in zijn uitlevering.

Bron: Sabah