In een nieuw incident van geweld tegen vrouwen heeft een man op een metrostation in Istanbul twee vrouwen beledigd en bedreigd met een mes in zijn handen.

Na het incident werd de man, bekend als Emrah Yılmaz, op bevel van de rechtbank gearresteerd op beschuldiging van “bedreiging met een wapen”, “poging tot verwonding” en “het dreigen met het creëren van angst en paniek onder het publiek”.

Een Turkse man genaamd Emrah Yılmaz heeft twee vrouwen, waaronder kickboxer Senanur Damgacı, op een metrostation bedreigd, terwijl hij een mes in zijn handen hield.

De video waarop te zien is hoe Yılmaz een van de vrouwen beledigt en bedreigt, is op grote schaal gedeeld op sociale media, waarbij gebruikers het toenemende geweld tegen vrouwen in het land aan de kaak stelden.

Het incident vond plaats op 24 november in het metrostation Bostancı in Istanbul. Aanvankelijk bedreigde de aanvaller een vrouw die hij niet kende met een broodmes.

Op dat moment kwam een andere vrouw tussenbeide en zei tegen de man dat hij het mes moest neerleggen.

De aanvaller keerde zich dit keer naar de vrouw en bedreigde haar met de woorden: “Ik zal in je gezicht snijden.”

De vrouw, die zich in de metrotrein bevond, wist te voorkomen dat zij gewond zou raken toen de deuren zich sloten, en de man bleef op het perron staan.

Na het incident werd Yılmaz op 25 november ’s ochtends in zijn huis aangehouden op beschuldiging van “bedreiging met een wapen”, “poging tot verwonding” en “het dreigen met het veroorzaken van angst en paniek onder het publiek”.

De politie vond zijn mes in zijn keuken, gewikkeld in een krant. De politie van Istanbul gaf een verklaring uit waarin stond dat de aanvaller eerder was aangeklaagd voor 20 verschillende misdrijven.

De officier van justitie die het onderzoek leidt, Fatmagül Yörük, eiste dat de aanvaller werd gearresteerd omdat hij “het recht van alle vrouwen had aangevallen om vrij te leven, op straat te zijn en verder te gaan met hun leven”.

In zijn getuigenis beweerde de aanvaller, ondanks de beelden waarop hij hevig vloekte, dat hij niemand had bedreigd of beledigd.

Hij beweerde dat hij zijn mes had gepakt om “zichzelf te beschermen” en om “te voorkomen dat hij zou worden geslagen of gelyncht”.

Hij zei dat hij de eerste vrouw had “gewaarschuwd” “om haar masker op een correcte manier op te zetten” en dat hij “misschien een beetje heftig had uitgehaald”.

“Ze zei: ‘Ik kan het [het masker] niet op mijn neus zetten; ik heb daar een verwonding. We hadden ruzie, en ik heb misschien een beetje hard uitgehaald. Toen de anderen tussenbeide kwamen, ben ik mezelf kwijtgeraakt. Ik herinner me niet veel,” zei hij.

Na zijn getuigenis werd Yılmaz op bevel van de rechtbank gearresteerd.

Bron: Turkse media