Twee leden van de verboden terreurorganisatie (PKK) zijn omgekomen na een operatie van de Turkse veiligheidsdiensten in het noordoosten van Turkije. Een van de twee leden stond op de lijst van meestgezochte criminelen in Turkije. Dat heeft een verantwoordelijke bij de Turkse overheid woensdag meegedeeld.

De gouverneur van de Turkse provincie Gümüşhane, Okay Memiş, deelde mee dat PKK-lid Barış Öner, met codenaam ‘Türk Tarık’, omgekomen is na een anti-terreur operatie in Gümüşhane om 06.00 uur ’s ochtends lokale tijd.

Öner stond in de rode categorie op de lijst van meestgezochte criminelen in Turkije. Deze lijst rangschikt de vernoemde personen op basis van een kleur. Rood is representatief voor de gevaarlijkste en meestgezochte, gevolgd door respectievelijk blauw, groen, oranje en grijs.

Tweede lid van de PKK

Volgens Memis was het tweede lid van de PKK, met bijnaam ‘Sorej’, van Iraanse afkomst. Ook hij kwam om tijdens de operatie.

In de zuidoostelijke provincie Şırnak zijn, tijdens een afzonderlijke operatie, vier verdachten opgepakt die benodigdheden aan het vervoeren waren voor de terroristische groep PKK.

De verdachten werden onderschept in de regio van Bestler Dereler in de provincie Şırnak nadat drones hen hadden gelokaliseerd. Momenteel zitten de verdachten in voorarrest.

De PKK wordt door Turkije, de VS en de EU beschouwd als een terroristische organisatie, en is verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 40.000 personen.

Sabah

M.S.