De Verenigde Staten hebben Turkije nogmaals gewaarschuwd voor de aankoop van Russische raketafweersystemen (S-400). Een dergelijke actie zou “in strijd zijn met hun beleid” klonk het.

“Een NAVO-partner als Turkije die S-400’s gebruikt druist in tegen ons beleid. Een deel van het probleem is dat deze wapens niet compatibel zijn met andere NAVO-systemen. Daarom zijn we volledig tegen deze aankoop,” zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert.

Men stelde Nauert de vraag of de Turkse aankoop van Russische luchtafweersystemen zou leiden tot verdere sancties. “Ik ga daar niet op in. We hebben meermaals aan iedereen duidelijk gemaakt welke acties zouden kunnen leiden tot sancties,” haalde ze aan.

De reactie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kwam nadat de Russische staatsexporteur, Rosoboronexport, had aangekondigd dat de S-400’s in 2019 zouden worden geleverd aan de Turken.

“De overeenkomst wordt binnen de overeengekomen termijnen uitgevoerd. In 2019 zullen wij beginnen met de uitvoering van het contract,” liet CEO van Rosoboronexport, Alexander Mikhejev, weten aan de Russische pers.

Overeenkomst gesloten

Turkije en Rusland hebben een overeenkomst gesloten over de aanschaf van meerdere verdedigingssystemen. De deal heeft een waarde van zo’n 2.3 miljard euro. Turkije liet weten dat de systemen in Juli 2019 zouden worden opgesteld.

De beslissing van Ankara om Russische systemen aan te schaffen heeft lange tijd voor problemen gezorgd tussen Turkije en haar bondgenoten. Het is meer bepaald de VS die hier absoluut niet mee kan leven. Militaire deskundigen vrezen dat de S-400’s de veiligheid van geallieerde wapensystemen in gevaar zullen brengen.

Hurriyet

O.A.