Het voorzitterschap van de Turkse gemeenschap in het buitenland en aanverwante gemeenschappen (YTB) heeft verklaard voorbereid te zijn op de terugkeer van duizenden Turkse expats nadat deze de zomer in Turkije hebben doorgebracht.

Het staatsagentschap dat in 2010 werd opgericht, helpt en coördineert activiteiten voor Turkse expats en Turken die in het buitenland wonen. Elk jaar keren honderdduizenden Turken die in Europa wonen terug naar hun vaderland om er de zomervakantie door te brengen.

Naast het bezoeken van familie en vrienden worden veel expats ook gedreven door de mogelijkheid die hun kinderen krijgen om de Turkse taal en cultuur te leren.

 Als ze terugkeren naar Europa ontstaat er telkens een verkeerschaos aan de Turkse-Bulgaarse grens die lijdt onder personeelstekort. Dit jaar heeft de YTB een nieuw actieplan geïmplementeerd om het wachten zo zorgeloos mogelijk te maken.

Men heeft mobiele badkamers en vuilnisophaalpunten geïnstalleerd langs de route. Verder wordt er gratis water uitgedeeld samen met wat andere benodigdheden. Ook verspreidde de organisatie allerlei brochures met nuttige informatie over paspoorten, douane, gezondheidsdiensten, veiligheid, vervoer en de militaire dienst die verplicht is voor alle Turkse mannen boven de 20.

Sabah

O.A.