Nechirvan Barzani, de president van de Iraaks-Koerdistan Regionale Overheid (KRG) zegt dat Turkije geen probleem heeft met de Syrische Koerden, maar alleen de bedoeling heeft te vechten tegen een terreurgroep die gelinkt is aan de PKK.

 

Hij liet dit weten op een gespreksforum in het Midden-Oosten onderzoekscentrum (MERI) in Erbil. Ook volgens hem is de groep van Volksbeschermingseenheden (YPG) de Syrische tak van de PKK. Hij is op de hoogte gebracht van het duidelijke standpunt dat Turkije ten opzichte van de YPG inneemt, en hij is het eens met Ankara dat de groep een bedreiging vormt voor de Syrische Koerden. Barzani riep de Syrische Koerden op om afstand te nemen van de groep en wees erop dat die de Koerden gebruikt om haar machtsbasis te legitimeren.

 

Op 9 oktober lanceerde Turkije operatie Vredesbron om de YPG/PKK uit het Noord-Syrische gebied ten Oosten van de Eufraat te verdrijven. Daarmee hoopt het land haar eigen grenzen te beschermen, de veilige terugkeer van Syrische vluchtelingen mogelijk te maken en de territoriale integriteit van Syrië te helpen herstellen.

Op 22 oktober sloten Turkije en Rusland een akkoord om samen de YPG/PKK te dwingen zich terug te trekken uit de geplande veilige zone.

De PKK voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. De groep, die in Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten bekend staat als terreurorganisatie, heeft daarmee al 40.000 doden op haar geweten, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

(Bron: Sabah)