De Luchthaven van Istanbul heeft de award ‘Luchthaven van het jaar’ gewonnen. Dat is een prijs die de lezers van het tijdschrift International Airport Review (IAR) jaarlijks toekennen. De winnaar werd afgelopen maandag bekendgemaakt.

De lezers van het gerenommeerde tijdschrift kregen de keuze uit een lijst van 10 luchthavens uit heel de wereld. Verschillende factoren werden in rekening gebracht, onder meer vertragingen, overstapmogelijkheden en netheid.

Kadri Samsunlu, directeur van IGA Airport Operations, voelt zich vereerd met de erkenning, zegt hij in een video op de website van IAR. De luchthaven draait al sinds dag één op volle capaciteit, zegt hij, en “we staan nog maar aan het prille begin van een groot avontuur”.

Kadri Samsunlu

“Het feit dat de lezers ons erkenning geven, vormt een bron van motivatie voor ons. We staan te popelen om iedereen te verwelkomen in Istanbul,” zegt hij. “We zullen ons best blijven doen zodat alle passagiers een unieke en onvergetelijke ervaring beleven op de luchthaven van Istanbul.”

Volgens IAR kreeg de luchthaven van Istanbul opvallend veel stemmen, een heel stuk meer dan Londen Heathrow, Dubai International of Vancouver.

Tara Nolan, hoofdredacteur van het Britse tijdschrift, legt uit dat de nieuwe luchthaven van Istanbul functioneert als een “draaischijf tussen Afrika, Azië en Europa”.

“Het ontroert me dat onze lezers IST erkennen als een voorbeeld voor andere luchthavens. Hun inspanningen op vlak van creativiteit, ontwerp, innovatie en comfort van de reizigers hebben hen deze erkenning opgeleverd.”

Het eerste stuk van de reusachtige luchthaven van Istanbul opende de deuren op 29 oktober 2018, de dag dat de republiek Turkije haar 95ste verjaardag vierde. De luchthaven is dus net één jaar operationeel. Tijdens dat jaar telde men 40,47 miljoen passagiers, volgens minister van Transport en Infrastructuur Cahit Turhan.

In dit stadium kan de luchthaven 90 miljoen passagiers per jaar aan. Dat is al een hoog cijfer, maar het is nog niets vergeleken bij de potentiële capaciteit van 200 miljoen passagiers, wanneer het hele project van vier fases afgerond zal zijn.

Eens het hele project operationeel zal zijn, wordt het de grootste luchthaven ter wereld qua reizigersaantallen. Tegen 2028 zou het hele project klaar moeten zijn. Er zullen dan zes start- en landingsbanen zijn.

Het moet een draaischijf worden voor het luchtverkeer wereldwijd, met 100 luchtvaartmaatschappijen en vluchten naar meer dan 300 bestemmingen over de hele wereld.

Bron: Sabah

S.V.R.