Nacho Sanchez Amor

Pas benoemde EU-waarnemer hoopt relaties tussen Europa en Turkije te verbeteren

Nacho Sanchez Amor is net door het Europese parlement aangesteld als Turkije-waarnemer. Hij vindt dat de EU en Turkije opnieuw een vertrouwensband moeten opbouwen om zo de relaties te verbeteren. Hij hoopt daarin te slagen. “Ik wil mijn taak op een objectieve en veelomvattende manier vervullen. Ik wil praten met alle betrokken partijen”, vertelde Amor in een exclusief interview met Anadolu Agency. Volgens hem moeten zowel Turkije als de EU doelgericht te werk gaan om de relaties te verbeteren.

Afbeelding: de pas aangestelde Turkije-waarnemer van de EU, Nacho Sanchez Amor wordt geïnterviewd op 5 november 2019

De nieuwe waarnemer suggereerde dat hij zal onderzoeken op welke gebieden de relaties verbeterd kunnen worden, en op welke gebieden dat moeilijk ligt. “Ik wil Turkije volledig begrijpen. Op dit moment is dat mijn agenda. Ik ben op de hoogte van Alan Kurdi. Ik heb gehoord over baby Muhammed Omar die overleed bij een terreuraanslag van YPG in Akçakale. Ik weet van de moeders die protesteren tegen de ontvoering van hun kinderen door de PKK. Ik ben op de hoogte van mensen die op sociale media de regering bekritiseren. Ik weet van de journalisten”, aldus Amor die vindt dat hij eerst het totale plaatje moet zien en begrijpen voor hij kan beginnen met het herstellen van de relaties.

Hij merkt op dat verschillende ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de huidige spanningen tussen Ankara en Brussel, maar hij wil die bladzijde nu omslaan. “We moeten de huidige situatie evalueren om daarna een nieuw hoofdstuk te kunnen beginnen.”

Wat Operatie Vredesbron betreft, zegt Amor dat de EU de Turkse veiligheidsproblemen begrijpt, maar tegen unilaterale actie is. Hij claimt dat de stappen die Turkije onderneemt om de veiligheidsrisico’s te beperken “in strijd is met artikel 51 van het handvest van de VN.

Als antwoord op de vraag of hij vindt dat raketten die door de YPG op burgers in Zuidoost Turkije een oorzaak waren voor de aanval, antwoordde Amor dat hij tegen elke aanval op burgers is. “Ik verdedig geen enkele kant, maar bekritiseer wel elke vorm van aanval op burgers.”

Volgens hem veroordeelt de EU als geheel de recente terreuraanslag in de Syrische stad Tal Abyad niet, omdat de EU niet de autoriteit heeft om te bepalen wie de aanslag heeft gepleegd, zelfs al zeggen Turkse bronnen dat dit het werk was van terroristen van de YPG.

De waarnemer benadrukte ook het belang van Turkije als een partner, omdat het land vluchtelingen uit Syrië met open armen ontvangt. “De inspanningen die Turkije levert in de vluchtelingencrisis stemmen overeen met de Europese waarden. De EU bewondert deze Turkse inspanningen.” Volgens hem heeft Turkije ook het recht om meer fondsen aan de EU te vragen om het land te helpen bij de zware last van de vluchtelingencrisis. Hij kondigde ook een eerste bezoek aan Turkije aan. Dat zou in januari zijn.

Kati Piri

Selahattin Demirtaş (HDP) en Kati Piri (PvdA)

Vorige maand volgde Amor Kati Piri op nadat een commissie binnen het Europese parlement zijn nominatie goedkeurde. In 2019 werd hij namens de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) verkozen in het Europese parlement.

Eerder had zijn voorgangster Piri de mening dat de PKK geen bedreiging vormt voor de EU ondanks dat de organisatie ook door de unie, net als door de VS en Turkije werd erkend als terreurorganisatie. De PKK voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij heeft de organisatie al 40.000 doden op haar geweten, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Bron: Sabah