Trump veroordeelt nepnieuwsvideo van ABC News die leek aan te tonen dat Turkse soldaten Koerdische burgers afslachtten

 

Amerikaans president Donald Trump bekritiseerde ABC News vanwege een video die leek te tonen hoe Turkse soldaten tijdens operatie Vredesbron in Noord-Syrië Koerdische burgers doodden. Op donderdag postte hij de video op Twitter met als onderschrift ‘fake news’.

Op zondag zond ABC News de video uit en beweerde dat Turkse soldaten burgers aanvielen tijdens de anti-terreuroperatie. In werkelijkheid bleken de beelden afkomstig van een wapenshow twee jaar geleden in Kentucky, VS. De schokkende beelden van explosies trokken onmiddellijk de aandacht van sociale-mediagebruikers,  maar al snel begonnen mensen de authenticiteit van de video in vraag te stellen. Later bood ABC excuses aan voor het uitzenden van de beelden.

Op 9 oktober rond 16 uur lanceerde het Turkse leger operatie Vredesbron, de derde operatie over de Grens in Syrië waarmee het land het Noorden wil bevrijden van Daesh en van de volksbeschermingseenheden (YPG), de Syrische tak van de PKK. Met deze operaties handelt Turkije uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad. Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de YPG het belangrijkste deel van uit maken.

De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Bron: Sabah