De Syrische Koerden vechten aan de zijde van het door Turkije gesteunde Syrisch Nationaal Leger (SNA). Ze proberen de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), die banden hebben met de terroristische PKK, te verbannen uit alle delen van het land om een einde te maken aan de onderdrukking van de lokale bevolking.

 

“Onze mensen, onze gezinnen wonen in gebieden die door de YPG gecontroleerd worden. De YPG behandelt hen zonder rechtvaardigheid, neemt hen gevangen, verplicht hen om te dienen in hun milities… Dus nu roepen de mensen ons op om hen van deze onrechtvaardigheid te bevrijden,” zegt Azad Shabo, commandant in de eerste divisie van het SNA, en kapitein van de Koerdische brigade Azad.

“We willen heel het Syrische grondgebied bevrijden van terreur,” benadrukt hij.

Op 9 oktober is Turkije begonnen met Operatie Vredesbron, de derde grensoverschrijdende antiterreuroperatie in Noord-Syrië. De operatie is gericht tegen terroristen van Daesh en de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), de Syrische tak van de terroristische PKK.

Volgens Shabo voert de YPG bombardementen uit op de Turkse grensstreek, waarbij ook burgerslachtoffers vallen. Toch verwacht het SNA dat de YPG zich zal terugtrekken uit de steden, zodat ze die gebieden kunnen innemen zonder slachtoffers te maken.

De PKK beweert nationalistisch te zijn, maar ze bombarderen hun eigen mensen. Anderzijds hebben we al veel strategische punten ingenomen, en we hebben strategische routes tussen Ras al-Ayn, Tal Abyad en Darbasiyah afgesneden. En we hopen dat ze zich uit de steden zullen terugtrekken,” zegt hij.

De YPG voert willekeurig mortieraanvallen uit op burgerdoelen, met veel slachtoffers tot gevolg. Donderdag vielen er nog drie doden, waaronder een 9 maanden oude baby en een 11-jarig meisje, en 46 gewonden bij mortieraanvallen in de zuidoostelijke provincie Şanlıurfa. Bij een andere aanslag, vrijdagavond in het district Nusaybin, in de zuidoostelijke provincie Mardin, kwamen acht burgers om het leven en vielen ten minste 35 gewonden in één enkele aanslag.

De SNA (Syrian National Army) heeft al veel Amerikaanse wapens in beslag genomen sinds het begin van de operatie.

“Voertuigen, machinerie, lichte en middenklasse wapens en artillerie… Vandaag nog vond onze divisie een Hummer, munitie en een hoop Amerikaanse wapens in Ras al-Ayn,” zegt Shabo.

Barack Obama

Al sinds de regeerperiode van Barack Obama, de voormalige president van de VS, heeft Washington duizenden vrachtwagens vol wapens geleverd aan de terroristische groepering. Eerst had Washington beloofd dat het alle wapens zou terugvinden, maar later kwam het Witte Huis daar enigszins op terug en suggereerde dat misschien niet alle wapens terug te vinden waren. Ankara vreest dat die wapens uiteindelijk bij de PKK terecht zullen komen. Die zou ze dan inzetten in haar strijd tegen de Turkse staat, waarbij al bijna 40.000 slachtoffers vielen.

Shabo benadrukt dat de YPG werkt met gedwongen militaire dienst. Ze rekruteren mannen van 16 tot 60 jaar als soldaten, en “dat is al zo sinds Operatie-Olijftak”.

“Vele Arabieren, Koerden en Turkmenen willen niet in deze oorlog betrokken worden. Ze zijn blij als ze ons zien komen. Dus neemt de YPG hen mee naar de frontlijn en gebruikt hen als menselijk schild.”

Wreedheden

De lokale bevolking – in door de YPG gecontroleerd gebied – leidt al lang onder hun wreedheden. De organisatie maakt zich schuldig aan een hele waslijst schendingen van de mensenrechten, zoals ontvoeringen, rekruteren van kindsoldaten, foltering, etnische zuivering en het dwingen van mensen om te verhuizen.

Vrijdag hebben een aantal groeperingen van Syrische Koerden hun steun uitgesproken voor de Turkse Operatie Vredesbron. Ze wijzen op de onderdrukking door de YPG.

“De voorbije jaren zijn veel mensen uit Arabische en Koerdische regio’s, die in handen van terroristische groeperingen gevallen zijn, noodgedwongen moeten vluchten. Veel Koerden werden gearresteerd en de mensenrechten werden geschonden. Dat herinnerde aan de onderdrukking ten tijde van de dictatuur van Assad, toen de Baath-partij aan de macht was,” aldus de Onafhankelijke Koerdische Associatie van Syrië en het Koerdisch Nationaal Actiefront.

Bron: Sabah

S.V.R.