NAVO kan niet zonder Turkije, aldus Nederlands premier

Op woensdag zei de Nederlandse premier dat de NAVO niet zonder Turkije, een lid sinds jaren, kan. Op vragen van parlementsleden over de anti-terreuroperatie van Turkije in Noordoost-Syrië antwoordde hij dat het niet verstandig is om te denken dat de NAVO beter af zou zijn zonder Turkije.

“Turkije is een van de sterkste NAVO-landen. Ik denk niet dat de NAVO zonder dit land kan, niet op geopolitiek, en niet op strategisch gebied”, aldus de premier. Turkije is lid van de NAVO sinds 1952 en heeft, na de Verenigde staten, het tweede grootste leger van het bondgenootschap.

Foto: De Nederlandse eerste minister Mark Rutte legt uit dat zijn kabinet het aantal Nederlandse luchtaanvallen vanuit Irak op Oost-Syrië gaat uitbreiden. Hij doet dit op een persconferentie na een kabinetsvergadering op vrijdag 29 januari 2016.

Op 9 oktober rond 16 uur lanceerde het Turkse leger operatie Vredesbron, de derde operatie over de Grens in Syrië waarmee het land het Noorden wil bevrijden van Daesh en van de volksbeschermingseenheden (YPG), de Syrische tak van de PKK. Met deze operaties handelt Turkije uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad. Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de YPG het belangrijkste deel van uit maken.

De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Sinds de start van de operaties Eufraatschild, augustus 2016, en Olijftak, januari 2018, heeft Turkije het Noordwesten van Syrië bevrijd van zowel Daesh- als YPG/PKK-terroristen. Daardoor konden ondertussen al bijna 400.000 mensen die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren.

 

Bron: Sabah