Uit een rapport dat woensdag werd gepubliceerd, trok een groep soldaten die loyaal zijn aan Assad, de stad Raqqa binnen en begonnen ze er een aantal observatieposten op te zetten. Het rapport verscheen op al-Mayadeen, een televisiezender die Assad steunt, en kwam enkele dagen nadat terroristen van de Volksbeschermingseenheden (YPG), die Raqqa veroverden op Daesh, een deal sloten met het Assad-regime, dat onmiddellijk troepen stuurde naar de Turks-Syrische grens.

Raqqa, Syria

Ondertussen maakte het Syrische observatorium bekend dat Russische troepen De Eufraat in Noord-Syrië zijn overgestoken en de buitenwijken van de stad Ayn al-Arab (Kobani) hebben bereikt.

Ayn al-Arab

Nu trekken ze samen met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) naar het Oosten. Op dinsdag kregen Syrische regeringstroepen en Russische soldaten de controle over de strategisch belangrijke stad Manbij. Deze ontwikkelingen worden mede veroorzaakt door de Turkse anti-terreuroperatie in Noordoost-Syrië.

Op 9 oktober rond 16 uur lanceerde het Turkse leger operatie Vredesbron, de derde operatie over de Grens in Syrië waarmee het land het Noorden van Syrië wil bevrijden van Daesh en van de volksbeschermingseenheden (YPG), de Syrische tak van de PKK.

Met deze operaties handelt Turkije uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad. Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de YPG het belangrijkste deel van uit maken.

De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s. Turkije voelt al lang de dreiging van terroristen uit het Syrische gebied ten Oosten van de Eufraat en heeft beloofd militair in te grijpen om te voorkomen dat er een terroristische corridor wordt gevormd.

Foto: op deze foto, op maandag 14 oktober 2019 gepubliceerd door het officiële Syrische persagentschap Sana, arriveren troepen van Assad op de luchtmachtbasis Tabqa bij Raqqa

Bron: Sabah