Eerder sprak Amerikaans president Donald Trump de hoop uit dat de Volksbeschermingseenheden (YPG) hun strijd tegen het Turkse leger in Noordoost-Syrië zouden opgeven. “Ik hoop dat ze dat doen, omdat het moeilijk is te vechten tegen een leger dat vliegtuigen heeft terwijl zij die niet hebben. De Turken hebben ook wapens die de YPG niet hebben”, aldus Trump.

Op 9 oktober lanceerde het Turkse leger operatie Vredesbron, de derde operatie over de Grens in Syrië waarmee Turkije het Noorden van Syrië wil bevrijden van Daesh en van de YPG, de Syrische tak van de PKK.

Hij verdedigde zijn beslissing om troepen uit het Noorden van Syrië terug te halen. “Ik denk niet dat onze soldaten daar nog 50 jaar moeten zitten. We moeten onze geweldige soldaten, onze helden, terug naar huis laten komen. Het is tijd. Het is tijd”, zei trump in een lange toespraak over verschillende onderwerpen op het jaarlijkse Values Voter Summit, een conferentie voor sociaal-conservatieve activisten.

Hij stelde het hele Midden-oosten ook voor als een hopeloze zaak ondanks alle Amerikaanse militaire steun en financiële investeringen. “Het is er minder veilig nu, het is er minder stabiel. en het enige wat ze daar doen is vechten.”

Foto: Donald Trump spreekt op een conferentie voor sociaal-conservatieve organisaties

Met de Turkse operaties handelt het land uit zelfverdediging volgens internationaal recht en eerdere resoluties van de VN-veiligheidsraad. Het land hoopt een veilige zone te creëren ten Oosten van de Eufraat waardoor Syrische vluchtelingen veilig terug naar huis kunnen. Het gebied staat nu nog onder controle van de door de VS gesteunde Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), waar de YPG het belangrijkste deel van uit maken.

De PKK, een groep die in Turkije, de VS en de Europese unie bekend staat als terroristische organisatie, voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s. Turkije voelt al lang de dreiging van terroristen uit het Syrische gebied ten Oosten van de Eufraat en heeft beloofd militair in te grijpen om te voorkomen dat er een terroristische corridor wordt gevormd.

Sinds de start van de operaties Eufraatschild, augustus 2016, en Olijftak, januari 2018, heeft Turkije het Noordwesten van Syrië bevrijd van zowel Daesh- als YPG/PKK-terroristen. Daardoor konden ondertussen al bijna 400.000 mensen die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren.

Bron: Sabah