Kemal Kılıcdaroglu, de voorzitter van de Republikeinse Volkspartij (CHP, de belangrijkste oppositiepartij) had zware kritiek op de regering. Die besliste om vier burgemeesters van de Democratische Volkspartij (HDP) te vervangen door staatsambtenaren.

“Het ontslaan van burgemeesters en het aanstellen van vertrouwelingen in hun plaats gaat in tegen de principes van de democratie,” zei Kılıçdaroğlu vorige week, in een toespraak voor de parlementaire fractie van zijn partij.

“Eén van de belangrijkste regels in een rechtsstaat is democratie, het respecteren van de wil van het volk,” stelt hij.

Er werden vertrouwelingen aangesteld in de provincies Diyarbakır, Van en Mardin. “Waarom werden er dan verkiezingen gehouden?” vraagt Kılıçdaroğlu zich af.

De verkozen burgemeesters beschikten over de juiste documenten van het parket en de Hoge Raad voor de Verkiezingen had hun kandidatuur goedgekeurd, aldus de CHP-leider.

Als het criminelen waren, zouden de veiligheidsdiensten hen wel gearresteerd hebben, zegt hij.

Als de regering op eigen houtje beslist om burgemeesters aan de kant te zetten, is dat sowieso ondemocratisch, van welke partij ze ook zijn, benadrukt Kılıçdaroğlu.

“Ons principe is rechtvaardigheid en democratie. Een land dat de rechtsstaat op die manier met voeten treedt, kan het economisch ook niet goed doen.”

Banden met de PKK

Ankara beschuldigt de HDP ervan dat ze banden heeft met de PKK. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen in maart werden al 12 HDP-burgemeesters ontslagen op verdenking van banden met terrorisme. Deze keer ging het om de burgemeesters van de steden Kayapınar, Bismil en Kocakoy in de zuidoostelijke provincie Diyarbakır en de burgemeester van de stad Erciş in de oostelijke provincie Van.

Verder had Kılıçdaroğlu kritiek op het feit dat president Recep Tayyip Erdoğan een brief van de Amerikaanse president Donald Trump niet beantwoordde. Dat gaat in tegen de conventies van diplomatieke hoffelijkheid.

“Trump formuleerde zijn boodschap op een vernederende manier. Dit is de beledigendste brief uit de Turkse geschiedenis. Je herinnert je vast het antwoord van İnönü op Johnson. Hoe hebben ze zo’n brief kunnen accepteren? Waar haalt de VS die macht vandaan?”

Bron: Hürriyet

S.V.R.