Op 28 oktober opent in Noordwest-Turkije een tentoonstelling van de persoonlijke spullen en foto’s van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije. De tentoonstelling zal drie maand blijven staan, luidt het in een officiële mededeling van 21 oktober.

De provincie Kocaeli

De tentoonstelling vindt plaats in het historische treinstation van Izmit in de provincie Kocaeli. Ze is bedoeld om het 96-jarig bestaan van de republiek Turkije te vieren, zegt de gouverneur van Kocaeli.

Er zullen veel historische documenten en voorwerpen tentoongesteld worden uit de nalatenschap van Salih Bozok, een raadsman en vertrouweling van Atatürk.

Ook de collectie van Eriş Ülger, een diplomaat en historicus, wordt tentoongesteld. Ülger werd geadopteerd door Sabiha Gökçen, één van Atatürks dochters en ’s werelds eerste vrouwelijke gevechtspilote.

Er werd drieënhalf jaar gewerkt aan de voorbereidingen van de tentoonstelling. Er zullen ook 150 voorwerpen en foto’s te zien zijn die nooit eerder tentoongesteld werden.

Ook zullen er persoonlijke spullen te zien zijn van de moeder en de vrouw van Atatürk. De tentoonstelling loopt nog tot 31 januari.

Bron: Hürriyet

S.V.R.