Turkije onderzoekt vrouwen na protest Taliban

Er is een onderzoek gestart naar een groep vrouwen die tegen de Taliban protesteerden in Izmir.

De vrouwen worden ervan beschuldigd het publiek aan te zetten tot haat en vijandschap omdat zij sluiers op de grond gooiden.

Er is een onderzoek gestart naar een groep vrouwen in de Egeïsche provincie Izmir nadat zij hadden geprotesteerd tegen de machtsovername door de Taliban van Afghanistan.

De vrouwen gooiden zwarte sluiers op de grond tijdens het protest in augustus om de Afghaanse vrouwen te steunen, wat het hoofd van het openbaar ministerie in de noordwestelijke provincie Kocaeli van Turkije ertoe aanzette een onderzoek in te stellen.

Drie vrouwen werden opgeroepen om te getuigen omdat zij het publiek zouden hebben aangezet tot haat en vijandschap en het zouden hebben vernederd.

Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van een klacht die was ingediend door een persoon in Kocaeli.

Een van de vrouwen die moest getuigen, verteldede media dat zij na hun protest het doelwit waren van bepaalde media.

“We verwijderden de zwarte sluiers die we symbolisch droegen aan het einde van ons protest om de aandacht te vestigen op het beleid van de Taliban tegen vrouwen. We werden het doelwit van verschillende mediakanalen, die beweerden dat we de sluiers verbrandden of verscheurden. Video’s van het protest laten duidelijk zien dat dit niet is gebeurd,” zei ze.

“We zullen de Afghaanse vrouwen blijven steunen in hun strijd tegen de Taliban, wat er ook gebeurt,” voegde ze eraan toe.

Een van de mediakanalen die het op de vrouwen gemunt hadden, was het fundamentalistische islamitische dagblad Yeni Akit, dat beweerde dat de vrouwen geen probleem hadden met de Taliban, maar dat ze tegen de islam waren.

Bron: Turkse media