Mohammed bin Zayed al-Nahyan en Recep Tayyip Erdoğan

De Turkse lira veerde sterk op toen de kroonprins van Abu Dhabi voor het eerst in bijna tien jaar een bezoek bracht aan Ankara en de markten werden gestimuleerd door het vooruitzicht van Emirati-investeringen.

De munt, die gisteren bijna 12% aan waarde verloor ten opzichte van de dollar, veerde op met maar liefst 10% toen de komst van Mohammed bin Zayed al-Nahyan, de kroonprins van Abu Dhabi, een dooi in de betrekkingen tussen de twee landen aankondigde.

De rally zette de lira op koers voor zijn beste dag sinds augustus 2018, toen de munt enorme schommelingen doormaakte.

Handel en investeringen zullen naar verwachting bovenaan de agenda staan tijdens de ontmoetingen tussen sjeik Mohammed en president Recep Tayyip Erdogan.

Ze zullen deals ondertekenen voor investeringen in energie, technologie en gezondheid, evenals havens en logistiek, aldus de Turkse nieuwsdienst TRT in staatsbezit.

De VAE hebben woensdag een fonds van 10 miljard dollar aangekondigd voor investeringen in Turkije, meldde het Emirates News Agency (Wam).

De aankondiging kwam toen Zijne Hoogheid Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, kroonprins van Abu Dhabi en plaatsvervangend opperbevelhebber van de VAE strijdkrachten, woensdag in Ankara gesprekken voerde met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, waarmee een nieuw hoofdstuk werd geopend in de betrekkingen tussen de twee landen.

Erdogan begroette Sjeik Mohammed op de plechtige blauwe loper in het presidentieel paleis in Ankara alvorens zij in gesprek gingen.

De ontmoeting werd gevolgd door een ondertekeningsceremonie van verschillende overeenkomsten. Later was in het paleis een formeel diner gepland.

De basis voor een nieuw hoofdstuk in de betrekkingen werd gelegd met een bezoek in augustus van een delegatie van de VAE en een telefoongesprek tussen Erdogan en sjeik Mohammed.

Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, minister van Industrie en Geavanceerde Technologie van de VAE, zei tegen de Turkse staatszender TRT Haber dat Turkije een “belangrijke partner” is voor Abu Dhabi.

Al Jaber zei dat de twee landen economische, sociale en handelsbetrekkingen zouden ontwikkelen, onder meer op gebieden als energie, landbouw, infrastructuur, financiën en toerisme.

“Het belangrijkste doel van dit bezoek is het vergroten van ons handels- en zakelijk partnerschap door middel van duurzame en succesvolle investeringen,” zo werd hij geciteerd door TRT Haber.

Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten ondertekenden woensdag akkoorden over investeringen in energie en technologie na gesprekken tussen president Tayyip Erdogan en Abu Dhabi kroonprins Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan in Ankara.

De ontmoeting tussen Sheikh Mohammed en Erdogan, het eerste bezoek in jaren, komt er op een moment dat de twee landen werken aan het herstellen van de rafelige banden na een periode van bittere regionale rivaliteit, en te midden van een valutacrisis in Turkije.

De overeenkomsten onderstrepen de pivot naar economisch partnerschap na een strijd om regionale invloed sinds de Arabische opstanden tien jaar geleden uitbraken.

De geschillen strekten zich uit tot het oostelijke Middellandse Zeegebied en de Golf, voordat Ankara vorig jaar een charme-offensief in de regio lanceerde.

ADQ ondertekende een overeenkomst over investeringen in Turkse technologiebedrijven en over de oprichting van een technologiegericht fonds, terwijl Abu Dhabi Ports ook een overeenkomst ondertekende over samenwerking op het gebied van havens en logistiek.

Een overeenkomst tussen ADQ en het Turkse bedrijf Kalyon over energie en infrastructuur, een andere met de CCN Group over samenwerking op het gebied van gezondheidszorg, en een derde met het Turkse Presidium Investment Office voor investeringen van de VAE in hernieuwbare energieprojecten van maximaal 3GW in Turkije behoorden ook tot de overeenkomsten, zei een Turkse ambtenaar.

“De problemen met de VAE liggen nu achter ons. We gaan een periode in die volledig gebaseerd is op samenwerking en wederzijds voordeel,” zei een andere ambtenaar die bekend was met de voorbereidingen voor het bezoek van woensdag, en voegde eraan toe dat de investering van de VAE uiteindelijk in de miljarden dollars zou lopen.

De Turkse centrale bank heeft al eerder swapovereenkomsten met andere landen gesloten om harde valuta te verkrijgen voor de opbouw van reserves en ter ondersteuning van de lira, die dit jaar met maar liefst 45 procent is gedaald.

Zij heeft swapovereenkomsten ter waarde van $ 6 miljard met China, $ 15 miljard met Qatar en $ 2 miljard met Zuid-Korea, voor een totaal van $ 23 miljard.

De staatszender TRT Haber zei dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusogu half december een bezoek zal brengen aan Abu Dhabi.

Bron: Turkse media