Koerdische man aangehouden nadat hij het zuidoosten van Turkije "Koerdistan" had genoemd

Een man is aangehouden nadat hij het zuidoosten van Turkije “Koerdistan” had genoemd tijdens een gesprek met Mustafa Sarıgül, de leider van de Partij voor Verandering in Turkije.

De politie heeft een man aangehouden nadat hij het zuidoosten van Turkije “Koerdistan” had genoemd tijdens een gesprek met Mustafa Sarıgül, de leider van de Partij voor Verandering in Turkije (TDP).

Sarıgül was op bezoek in winkels in de oostelijke provincie Van toen Hacı Tunç, een winkeleigenaar, de politicus vertelde dat iedereen zijn moedertaal zou moeten mogen spreken en de regio “Koerdistan” noemde.

“Een vriend van ons in Siirt zei: ‘Deze plaats is Koerdistan’. Deze plaats was 2000 jaar geleden ook Koerdistan en dat zal zo blijven. Laten we daar geen bezwaar tegen maken,” zei Tunç.

Tunç verwees naar een andere winkeleigenaar, Cemil Taşkesen, in de zuidoostelijke provincie Siirt, die ook het zuidoosten van Turkije “Koerdistan” noemde toen hij vorige maand sprak met de leider van de Goede (İYİ) Partij, Meral Akşener.

Taşkesen werd kort na het gesprek aangehouden en een dag later weer vrijgelaten.

Volgens de meida werd Tunç aangehouden nadat Sarıgül zijn winkel had verlaten. Zijn advocaat zei dat ze de reden achter zijn aanhouding niet kennen.

Bron: Turkse media