Turken die probeerden iPhones en andere elektronica te kopen, kregen woensdag online foutmeldingen, ook van de lokale website van Apple Inc (AAPL.O), nadat een historische duik van 15% in de lira de dag ervoor de prijzen in de war had gestuurd.

De munt gleed woensdag terug naar haar record dieptepunt, gedreven door zorgen over bredere gevolgen voor de economie nadat president Tayyip Erdogan recente scherpe renteverlagingen verdedigde ondanks wijdverspreide kritiek en oproepen tot een terugdraaiing. lees meer

De lira heeft 43% van zijn waarde verloren dit jaar en meer dan 22% sinds het begin van vorige week alleen.

Op hun beurt hebben goederen die in de lokale munt worden geprijsd een effectieve scherpe korting gekregen in vergelijking met prijzen elders, waarbij detailhandelaren moeite hebben om de prijsaanpassingen bij te benen te midden van de marktturbulentie.

Een Turkse woordvoerder van Apple was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

De Turkse website van Apple heeft de verkoop van de meeste producten stopgezet met de melding “Momenteel niet beschikbaar”, zo bleek uit een zoekopdracht van Reuters.

De lokale prijzen van telefoons en computers lagen zo’n 10% onder de Amerikaanse prijzen als gevolg van de plotselinge depreciatie van de lira.

Een verkoper van een Apple-winkel in Istanbul zei dat mensen elektronica meer als een investering zien dan als gebruiksvoorwerp.

“Het is nogal onwerkelijk met de economie en zo, maar de mensen zien het als een waardeopslag en komen massaal naar de winkels. Ze weten dat ze het een jaar later voor meer kunnen verkopen dan wat ze betaald hebben,” zei de persoon, die om anonimiteit verzocht.

‘Black Friday’

Klanten gingen massaal op zoek naar duurdere importmerken, vooral elektronica en cosmetica, zei een Turkse ambtenaar van een e-commercebedrijf.

De ineenstorting van de lira valt samen met de uitverkoop op zwarte vrijdag (Black Friday) en het begin van de nieuwjaarskortingen, wat de vrees aanwakkert dat zwasommige consumptiegoederen niet beschikbaar zullen zijn of forse prijsstijgingen zullen ondergaan.

“De meeste marktplaatsen vragen hun grote verkopers om de prijzen stabiel te houden en af te zien van prijsverhogingen, althans tijdens de kortingsweek. Aangezien zowel de verkopers als de marktplaats elkaar nodig hebben, gehoorzamen de verkopers,” vertelde een in Istanbul gevestigde e-commerce ambtenaar aan Reuters.

Caner, een grafisch ontwerper in Istanbul die op zoek is naar een elektrische scooter, zei: “Het is de slechtste tijd om geld uit te geven, maar een betere tijd komt er niet. De prijzen lijken nu misschien duur, maar ze zijn goedkoper dan wat ze volgende week zullen zijn.”

Over het algemeen waren de winkeliers in Istanbul somber.

“We wachten op verrassingen. Wat gaan we doen?” zei Sami, een visverkoper. “We wonen in een huurhuis, er is ook gas, elektriciteit, water. Ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan.”

Ercument Tepe, een kapper, zei dat hij de lichten van zijn winkel uit hield maar nog steeds een elektriciteitsrekening van 800 lira ($63) had.

“Ik sluit zelfs ’s nachts de winkel zonder ook maar één klant overdag te hebben gehad, maar de rekening is 800 lira. Het is onmogelijk om niet gek te worden,” zei hij.

Bron: Turkse media