Foto: Het Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk

Het Europees Parlement heeft op 24 november het licht op groen gezet voor de verlenging van een programma om de kwetsbare Syrische vluchtelingen in Turkije financieel te steunen.

Met 588 stemmen voor, 87 tegen en 14 onthoudingen keurden de EU-wetgevers een amendement op de begroting van het blok voor 2021 goed waarmee 149,6 miljoen euro (170 miljoen dollar) extra wordt uitgetrokken voor Syrische vluchtelingen in Turkije, zo maakte het Europees Parlement bekend.

De financiële steun zal een uitbreiding inhouden van het multifunctionele programma van het Europees Parlement dat maandelijkse overdrachten verstrekt aan de meest kwetsbare vluchtelingen om te voorzien in de essentiële behoeften aan huur, rekeningen, voedsel en medicijnen.

Het sociale noodvangnet is het grootste humanitaire programma in de geschiedenis van het blok, dat 1,8 miljoen mensen heeft geholpen.

Zonder het besluit zou het programma tot begin 2022 zijn afgelopen, maar met de extra 149,6 miljoen euro die uit de resterende marge van de begroting voor 2021 wordt gefinancierd, wordt het verlengd.

Volgens de ramingen van de Europese Commissie zal voor de verlenging van het programma tot begin 2023 in totaal 325 miljoen euro nodig zijn.

De EU-lidstaten hebben de verlenging van de humanitaire hulp al in september goedgekeurd.

Turkije is het grootste gastland voor Syrische vluchtelingen en biedt bescherming aan bijna 4 miljoen mensen die de burgeroorlog zijn ontvlucht, meer dan enig ander land ter wereld.

Bron: Sabah