De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov

De regionale leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, heeft gedreigd een standbeeld op te richten van de leider van de terreurgroep PKK, Abdullah Öcalan, nadat in de Turkse provincie Kocaeli een park werd ingehuldigd dat naar de legendarische Tsjetsjeense leider Dzhokhar Dudayev is genoemd.

Kadyrov uitte scherpe kritiek op Turkije voor het gebruik van de naam van de overleden Tsjetsjeense leider en beschuldigde het land van “steun aan terroristen,” meldde het dagblad Yeni Şafak dinsdag.

Hij zei verder dat het logisch voor hem zou zijn om een standbeeld van de terroristische PKK-leider Öcalan op te richten in Grozny, als vergelding.

Kadyrov vervolgde met een “openlijke” oproep aan president Erdoğan om een beslissing te nemen over de vraag of Turkije een land wordt dat “terroristen” steunt, of “transparante en eerlijke” betrekkingen met Rusland aangaat.

Hij beweerde ook dat de stap een “directe bedreiging” vormt voor de betrekkingen tussen Turkije en Rusland, omdat de autoriteiten volgens hem voorzichtig moeten zijn en “proactieve diplomatieke stappen” moeten nemen.

Rusland

Turkije en Rusland onderhouden sterke betrekkingen en werken samen in regionale aangelegenheden, waaronder de crisis in Syrië, de zuidelijke Kaukasus en de defensie-industrie, aangezien Ankara van Moskou S-400 raketafweersystemen van Russische makelij heeft gekocht.

Turkije heeft onlangs moordpogingen op Tsjetsjeense dissidenten die in het land wonen, verijdeld.

Doedajev was de allereerste Tsjetsjeense generaal in de strijdkrachten van de Sovjet-Unie en werd in 1991, na de ineenstorting van de USSR, de eerste president van het vrije Tsjetsjenië.

In 1993 riep hij de soevereiniteit van Tsjetsjenië uit, wat de Russische invasie en het begin van de Russisch-Tsjetsjeense oorlogen uitlokte.

Doedajev, die in Turkije geliefd was vanwege zijn vrijheidsstrijd, prees Turkije als het “licht van hoop voor de moslimwereld”.

Na zijn dood in 1996 werden verschillende plaatsen naar de Tsjetsjeense held vernoemd, waaronder straten, parken en pleinen in Istanbul, Adapazarı, Sivas en meer om zijn nalatenschap te herdenken.

Terreurcampagne

In haar meer dan 40 jaar durende terreurcampagne tegen Turkije is de PKK – die door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst – verantwoordelijk geweest voor de dood van 40.000 mensen, waaronder vrouwen, kinderen en zuigelingen.

Öcalan, 70 jaar, stichtte de PKK in 1978, werd in 1999 gevangen genomen en ter dood veroordeeld wegens zijn rol in de decennialange campagne van de terreurgroep tegen de Turkse staat, die heeft geleid tot de dood van meer dan 40.000 mensen.

Na de afschaffing van de doodstraf in Turkije in 2002 werd Öcalan’s straf omgezet in levenslange gevangenisstraf. Hij wordt vastgehouden in een zwaar beveiligde gevangenis op het eiland Imralı in de Zee van Marmara.

Bron: Turkse media