De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde woont een zitting bij van een NAVO-bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken in Riga, Letland,

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken heeft een ontmoeting gehad met een van de leiders van de Syrische aftakking van de terroristische PKK, de YPG, terwijl het land heeft toegezegd de bijstand in Syrië op te voeren tot 331,9 miljoen euro in 2023.

Na een ontmoeting met Ilham Ahmed, een van de leiders van de YPG, bespraken minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde en haar delegatie de samenwerking van Zweden met de terreurgroep.

“Waardeer oprecht gesprek met Ilham Ahmad van de SDC over de situatie in het noordoosten van Syrië. Zweden blijft actieve partner”, aldus Linde.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu bekritiseerde Linde eerder voor de samenwerking met terroristen, omdat hij zei dat het land een duidelijk onderscheid moet maken tussen YPG-terroristen en Koerdische mensen en moet afzien van het steunen van de PKK en zijn filialen en het negeren van de schendingen van de mensenrechten.

Het land heeft ook toegezegd om de omvang van de regionale strategie te verhogen tot 376 miljoen dollar in 2023.

In een verklaring van het ministerie staat dat de middelen niet via gewapende groepen zullen worden doorgesluisd, niet voor politieke doeleinden zullen worden gebruikt en dat Zweden niet zal samenwerken met het Assad-regime.

Dit was niet de eerste keer dat Zweden ontmoetingen had met terroristenleiders. Officiële delegaties bezoeken regelmatig het noordoosten van Syrië voor ontmoetingen met de YPG-terroristen.

Volgens Anadolu Agency (AA) heeft Zweden zelfs een contactkantoor in het Malikiyye district van Hassakeh. Het kantoor maakt coördinatie tussen de Zweedse regering en de YPG mogelijk.

Zweden geeft geldelijke steun aan de YPG en steunt ook infrastructuurwerkzaamheden in de regio via hulporganisaties.

Turkije heeft de Europese autoriteiten reeds lang bekritiseerd omdat zij PKK-activiteiten in hun landen gedogen, en heeft hen onder druk gezet om strengere maatregelen te nemen tegen de propaganda-, rekruterings- en fondsenwervingsactiviteiten van de groepering.

De SDF is een aangepaste versie van de Syrische vleugel van de PKK, de YPG, waarmee de Verenigde Staten in zee zijn gegaan onder het mom van de strijd tegen Daesh.

Turkije had eerder al kritiek geuit op Linde’s uitlatingen tegen Ankara’s militaire operatie in Noordoost-Syrië in juli, tijdens een ontmoeting via videoverbinding met leden van de terreurorganisatie PYD/YPG/PKK. Linde had ook al eerder ontmoetingen met de terreurorganisatie.

In haar meer dan 40 jaar durende terreurcampagne tegen Turkije is de PKK – die door Turkije, de VS en de Europese Unie op de lijst van terroristische groeperingen is geplaatst – verantwoordelijk voor de dood van 40.000 mensen, waaronder vrouwen en kinderen.

Bron: Turkse media