Joe Biden

De Amerikaanse autoriteiten hebben Turkije aangesproken op zijn verkoop van bewapende drones aan Ethiopië, waar twee bronnen die met de zaak vertrouwd zijn, zeiden dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de regering de wapens tegen rebellenstrijders heeft gebruikt.

De Amerikaanse autoriteiten hebben Turkije aangesproken op de verkoop van bewapende drones aan Ethiopië.

Volgens twee bronnen die met deze zaak vertrouwd zijn, zijn er steeds meer aanwijzingen dat de regering deze wapens tegen rebellenstrijders heeft gebruikt.

Washington heeft “ernstige bedenkingen” bij de verkoop, die in strijd zou kunnen zijn met de Amerikaanse beperkingen op wapens aan Ethiopië, zei een hoge Westerse ambtenaar.

Turkije, dat drones verkoopt aan verschillende landen in Europa, Afrika en Azië, heeft de kritiek dat het een destabiliserende rol speelt in Afrika van de hand gewezen en heeft gezegd dat het in contact staat met alle partijen in Ethiopië om aan te dringen op onderhandelingen.

Sancties

In september gaf het Witte Huis toestemming voor sancties tegen degenen die, zelfs indirect, betrokken zijn bij beleid dat de stabiliteit bedreigt, de crisis uitbreidt of de humanitaire hulp aldaar verstoort, hoewel er geen aanwijzingen zijn van een dergelijke op handen zijnde actie tegen Turkije.

“De Verenigde Staten hebben hun ongemak over de verkoop van Turkse drones kenbaar gemaakt, maar Turkije zal zijn eigen beleid op dit gebied blijven volgen”, zei de persoon tegen de media.

Een tweede hoge Turkse ambtenaar, van het ministerie van defensie, zei dat Ankara niet van plan is zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van een land.

De Turkse defensie-export naar Ethiopië is in de eerste 11 maanden van 2021 gestegen tot bijna 95 miljoen dollar, terwijl er vorig jaar vrijwel niets was, volgens gegevens van de Exporters’ Assembly.

Turkse en Ethiopische ambtenaren hebben de verkoop van drones, die Reuters voor het eerst meldde in oktober, niet publiekelijk bevestigd, en het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet gereageerd op een verzoek om meer details.

Turkse expansie

Onder president Recep Tayyip Erdoğan heeft Ankara militair materieel gestort in Afrika en het Midden-Oosten, met inbegrip van de opleiding van strijdkrachten in Somalië, waar het een basis heeft.

Het Turkse leger heeft zijn Bayraktar TB2-drones vorig jaar met succes ingezet in Syrië, Libië en Nagorno-Karabach, waardoor kopers uit de hele wereld belangstelling hebben getoond voor een markt die wordt geleid door Amerikaanse, Chinese en Israëlische fabrikanten.

In oktober zei een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Ethiopië vrij was om drones van waar dan ook aan te schaffen.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu zei vorige week dat de betrekkingen met Afrika gebaseerd zijn op wederzijds voordeel.

De NAVO-bondgenoten Washington en Ankara hebben hun banden over verschillende kwesties gespannen, waaronder de Turkse aankoop van Russische raketafweergeschut en de Amerikaanse steun voor Koerdische strijders in Noord-Syrië.

Bron: Turkse media